Zupa ziemniaczana z fasolą i porem

Smaczna mleczna zupka, która wam doda dużo energii w chłodnych jesiennych i zimowych dniach.
przepis,fotoprzepis,fasola biała,ziemniaki,por,Zupy jarzynowe,,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
fasola biała | 150 504 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | mililitrów kcal | |
liść laurowy | 4 ?? | sztuki kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 750 360 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 209 | gramów kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
por | 250 115 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 250 400 | mililitrów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
fasola biała 150 gramów
Fasolę dzień przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją na miękko.

2.
ziemniaki 400 gramów • woda 1 litr • liść laurowy 4 sztuki • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy je w wodzie razem z liściem laurowym i solą.

3.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odcedzoną ugotowaną fasolę.


5.
Dodajemy go do ziemniaków i fasoli. Zupę doprowadzamy do wrzenia i 5-8 minut gotujemy.

6.
mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
W mleku i śmietanie mieszamy mąkę i paprykę.

7.
masło 50 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • sól • ocet
Zawiesinę wlewamy do zupy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i kwaśną śmietanę. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie dokwasić octem.

Smacznego!