Zupa ziemniaczana z fasolą i porem
![Zupa ziemniaczana z fasolą i porem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001074/img_pl_4x3/zupa-ziemniaczana-z-fasola-i-porem_00180.jpg)
Smaczna mleczna zupka, która wam doda dużo energii w chłodnych jesiennych i zimowych dniach.
przepis,fotoprzepis,fasola biała,ziemniaki,por,Zupy jarzynowe,,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
fasola biała | 150 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
liść laurowy | 4 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
ocet | - | ||
por | 250 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
fasola biała 150 gramów
Fasolę dzień przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją na miękko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_8031.jpg)
2.
ziemniaki 400 gramów • woda 1 litr • liść laurowy 4 sztuki • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy je w wodzie razem z liściem laurowym i solą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_8032.jpg)
3.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odcedzoną ugotowaną fasolę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_8075.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_8078.jpg)
5.
Dodajemy go do ziemniaków i fasoli. Zupę doprowadzamy do wrzenia i 5-8 minut gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_8081.jpg)
6.
mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
W mleku i śmietanie mieszamy mąkę i paprykę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_8088.jpg)
7.
masło 50 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • sól • ocet
Zawiesinę wlewamy do zupy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i kwaśną śmietanę. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie dokwasić octem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001074/small/IMG_7520.jpg)
Smacznego!