swiatwemnie.pl

Zupa ziemniaczana z fasolą i porem

    

Smaczna mleczna zupka, która wam doda dużo energii w chłodnych jesiennych i zimowych dniach.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

fasola biała150gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
liść laurowy4sztuki
masło50gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%750mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75060gramów
ocet-
por250gramów
sól1łyżeczka
sól-
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda1litr
ziemniaki400gramów

1. 

fasola biała 150 gramów

Fasolę dzień przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją na miękko.

2. 

ziemniaki 400 gramów  woda 1 litr  liść laurowy 4 sztuki  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy je w wodzie razem z liściem laurowym i solą.

3. 

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odcedzoną ugotowaną fasolę.

4. 

por 250 gramów

Por myjemy i na drobno kroimy.

5. 

Dodajemy go do ziemniaków i fasoli. Zupę doprowadzamy do wrzenia i 5-8 minut gotujemy.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów  słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

W mleku i śmietanie mieszamy mąkę i paprykę.

7. 

masło 50 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  sól  ocet

Zawiesinę wlewamy do zupy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i kwaśną śmietanę. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie dokwasić octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się