Kremowa warzywna zupa

Wyśmienita zupa pełna zdrowych warzyw. Bez dodania soli doskonale nadaje się i dla tych najmłodszych.
przepis,fotoprzepis,kalarepa,marchew,kapusta włoska,kalafior,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezonowe przepisy › Sezon- Kalarepa › Sezon - Kalafior › Sezon - Marchewka › Sezon - Jarmuż ›Składniki
Składniki
kalafior | 300 87 | gramów kcal | |
kalarepa | 300 87 | gramów kcal | |
kapusta włoska | 150 44 | gramów kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 10 35 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 2 14 | łyżki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 1500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
kalarepa 300 gramów • marchew 150 gramów • kapusta włoska 150 gramów • kalafior 300 gramów • woda 1500 mililitrów • kminek mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy i gotujemy w wodzie około 35 minut. Dodajemy odrobinę kminku i soli. Garnek podczas gotowania zostawiamy troszkę odkryty. Na miękko ugotowane warzywa miksujemy blenderem ...

2.
... na krem.

3.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 10 gramów
W śmietanie mieszamy mąkę i dodajemy ją do zupy. Zagotowujemy.

4.
nać pietruszki 2 łyżki • sól
Na koniec dodajemy nasiekaną, świeżą natkę pietruszki. Według smaku zupę dosalamy już na talerzu.

Smacznego!