swiatwemnie.pl

Zupa z pora

Kulinarny przepis na delikatną porową zupę z mlekiem.

 

Ilość porcji: 25

Czas przygotowania: 6 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Kostka drobiowa10gramów
Kostka warzywna10gramów
Masło60gramów
Mleko półtłuste 1,5%2decylitry
Mąka chlebowa pszenna t7502łyżki
Por350gramów
Woda1litr

1. 

masło 60 g  por 350 g

W garnku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy na półksiężyce pokrojony por i 5 minut smażymy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

Posypujemy mąką i dobrze mieszamy. Smażymy kilka minut.

3. 

woda 1 litr  kostka drobiowa 10 g  kostka warzywna 10 g

Dodajemy litr drobiowego rosołu, albo kostkę warzywną i litr wody. My użyliśmy rosołowy sos, który wytworzył się nam podczas pieczenia kurczaka i wody.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 2 dl

Na koniec dodajemy szklankę mleka i krótko gotujemy. Możemy podawać z na drobno pokrojonymi i na sucho usmażonymi kawałkami chleba.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się