Mleczna brokułowa zupa z porem
Gęsta kremowa zupa o delikatnym smaku. Podajemy z chrupiącymi maślanymi grzankami z tostowego pełnoziarnistego chleba.
przepis,fotoprzepis,por,brokuły,mleko tłuste 3,5%,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
brokuły | 500 | gramów | |
chleb tostowy | 4 | sztuki | |
masło | 30 | gramów | |
masło | - | ||
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
por | 150 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
por 150 gramów • masło 30 gramów
Por obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Wkładamy do garnka i chwilę smażymy na maśle.
2.
brokuły 500 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 500 mililitrów
Dodajemy umyte, na różyczki rozebrane brokuły. Solimy i zalewamy wodą.
3.
Gotujemy około 10-15 minut do miękkości brokuła.
4.
Zawartość garnka wkładamy do miksera i miksujemy.
5.
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów
Zmiksowany brokuł z porem wkładamy z powrotem do garnka i rozrzedzamy mlekiem. Zagotowujemy...
8.
Krótko smażymy z jednej...
9.
...i drugiej strony.
Smacznego!