swiatwemnie.pl

Mleczna brokułowa zupa z porem

     

Gęsta kremowa zupa o delikatnym smaku. Podajemy z chrupiącymi maślanymi grzankami z tostowego pełnoziarnistego chleba.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Brokuły500gramów
Chleb tostowy4sztuki
Masło30gramów
Masło
Mielona gałka muszkatołowa
Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Por150gramów
Sól1łyżeczka
Woda500mililitrów

1. 

por 150 g  masło 30 g

Por obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Wkładamy do garnka i chwilę smażymy na maśle.

2. 

brokuły 500 g  sól 1 łyżeczka  woda 500 ml

Dodajemy umyte, na różyczki rozebrane brokuły. Solimy i zalewamy wodą.

3. 

Gotujemy około 10-15 minut do miękkości brokuła.

4. 

Zawartość garnka wkładamy do miksera i miksujemy.

5. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml

Zmiksowany brokuł z porem wkładamy z powrotem do garnka i rozrzedzamy mlekiem. Zagotowujemy...

6. 

mielona gałka muszkatołowa

...i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

7. 

chleb tostowy 4 sztuki  masło

Tostowy chleb smarujemy z jednej strony masłem i kroimy w kostkę.

8. 

Krótko smażymy z jednej...

9. 

...i drugiej strony.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się