Zupa kapuściano-pomidorowa

Smaczna gęsta zupa, pełna zdrowych warzyw, którą uwielbiają nie tylko dzieci ale i dorośli.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,przecier pomidorowy,pomidory w puszce,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 70 413 | gramów kcal | |
cebula | 70 31 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
kapusta biała | 500 145 | gramów kcal | |
kminek | 1 17 | łyżeczka kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
przecier pomidorowy | 500 340 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 1250 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal |
Przepis
1.
boczek z Orawy 70 gramów • cebula 70 gramów
Boczek kroimy na kosteczki i smażymy. Dodajemy na drobno nakrojoną cebulę i z boczkiem ją krótko smażymy.


3.
cukier kryształ 2 łyżki • sól 1 łyżeczka • kminek 1 łyżeczka
Dajemy ją do garnka, dosypujemy cukier, solimy, posypujemy kminkiem i mieszamy. Przykrywamy i 10 minut dusimy.


5.
woda 1250 mililitrów
Dodajemy je do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut pod przykrywką.


7.
przecier pomidorowy 500 gramów • ocet
Do kapusty dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy i podgotowujemy. Do smaku możemy dodać łyżkę octu.

Smacznego!