swiatwemnie.pl

Zupa kapuściano-pomidorowa

     

Smaczna gęsta zupa, pełna zdrowych warzyw, którą uwielbiają nie tylko dzieci ale i dorośli.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Boczek z orawy70gramów
Cebula70gramów
Cukier kryształ2łyżki
Kapusta biała500gramów
Kminek1łyżeczka
Ocet
Pomidory w puszce400gramów
Przecier pomidorowy500gramów
Sól1łyżeczka
Woda1250mililitrów
Ziemniaki500gramów

1. 

boczek z Orawy 70 g  cebula 70 g

Boczek kroimy na kosteczki i smażymy. Dodajemy na drobno nakrojoną cebulę i z boczkiem ją krótko smażymy.

2. 

kapusta biała 500 g

Kapustę kroimy i siekamy nożem na małe kawałki.

3. 

cukier kryształ 2 łyżki  sól 1 łyżeczka  kminek 1 łyżeczka

Dajemy ją do garnka, dosypujemy cukier, solimy, posypujemy kminkiem i mieszamy. Przykrywamy i 10 minut dusimy.

4. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki.

5. 

woda 1250 ml

Dodajemy je do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut pod przykrywką.

6. 

pomidory w puszce 400 g

Pomidory z puszki kroimy na drobno.

7. 

przecier pomidorowy 500 g  ocet

Do kapusty dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy i podgotowujemy. Do smaku możemy dodać łyżkę octu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się