swiatwemnie.pl

Kremowa zupa z pora

     

Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Przygotowana bez soli i gałki muszkatołowej może być podawana także małym dzieciom. Serwujemy z na sucho opieczonym chlebem lub innym pieczywem. Ciekawy, lekko słodki smak nadają zupie kluseczki z buraka ćwikłowego.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ziemniaki 350 g  woda 2 litry  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i przez 5 minut gotujemy w osolonej wodzie.

2. 

por 700 g

Por myjemy i kroimy.

3. 

Dodajemy go do ziemniaków i razem gotujemy przez 20 minut.

4. 

Zawartość garnka miksujemy blenderem.

5. 

mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Zmiksowaną zupę stawiamy z powrotem na ogień. Dodajemy szczyptę mielonej gałki muszkatołowej oraz...

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 g  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

...mąkę rozmieszaną w śmietanie. Zagotowujemy.

7. 

sól

Zupę przecedzamy przez sitko z większymi dziurkami. Dosalamy wedle smaku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się