PRZEPISY

Kremowa zupa z pora

Kremowa zupa z pora

Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Przygotowana bez soli i gałki muszkatołowej może być podawana także małym dzieciom. Serwujemy z na sucho opieczonym chlebem lub innym pieczywem. Ciekawy, lekko słodki smak nadają zupie kluseczki z buraka ćwikłowego.

przepis,fotoprzepis,por,śmietana do ubijania (30-33%),Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
por700gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda2litry
ziemniaki350gramów
Ćwikłowe kluseczki przepis-
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 350 gramów  woda 2 litry  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i przez 5 minut gotujemy w osolonej wodzie.

2. 

por 700 gramów

Por myjemy i kroimy.

3. 

Dodajemy go do ziemniaków i razem gotujemy przez 20 minut.

4. 

Zawartość garnka miksujemy blenderem.

5. 

mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Zmiksowaną zupę stawiamy z powrotem na ogień. Dodajemy szczyptę mielonej gałki muszkatołowej oraz...

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

...mąkę rozmieszaną w śmietanie. Zagotowujemy.

7. 

sól

Zupę przecedzamy przez sitko z większymi dziurkami. Dosalamy wedle smaku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie