Kremowa zupa z pora
Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Przygotowana bez soli i gałki muszkatołowej może być podawana także małym dzieciom. Serwujemy z na sucho opieczonym chlebem lub innym pieczywem. Ciekawy, lekko słodki smak nadają zupie kluseczki z buraka ćwikłowego.
przepis,fotoprzepis,por,śmietana do ubijania (30-33%),Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
mielona gałka muszkatołowa | ¼ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
por | 700 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 350 | gramów | |
Ćwikłowe kluseczki przepis | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 350 gramów • woda 2 litry • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i przez 5 minut gotujemy w osolonej wodzie.
3.
Dodajemy go do ziemniaków i razem gotujemy przez 20 minut.
4.
Zawartość garnka miksujemy blenderem.
5.
mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
Zmiksowaną zupę stawiamy z powrotem na ogień. Dodajemy szczyptę mielonej gałki muszkatołowej oraz...
6.
mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
...mąkę rozmieszaną w śmietanie. Zagotowujemy.
Smacznego!