PRZEPISY

Polędwica na śmietanie

Polędwica na śmietanie

Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest warta tych trudów.

przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,boczek przerośnięty,śmietana do ubijania (30-33%),Wołowina,Kuchnia czeska

Wołowina

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

3 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Karlowarskie tostowe knedliki przepis-
boczek przerośnięty200gramów
cebula150gramów
cukier kryształ1łyżka
czarny pieprz cały10sztuk
liść laurowy6sztuk
marchew300gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
musztarda stołowa1łyżka
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
ocet2łyżki
olej słonecznikowy-
pietruszka200gramów
seler150gramów
sok z cytryny2łyżki
sól2łyżeczki
woda400mililitrów
wołowe mięso - udziec800gramów
ziele angielskie5sztuk
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 150 gramów  marchew 300 gramów  pietruszka 200 gramów  seler 150 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.

2. 

wołowe mięso - udziec 800 gramów  boczek przerośnięty 200 gramów

Wołowe mięso przekrawamy na połowę i napełniamy częścią boczku.

3. 

olej słonecznikowy

Przygotowane mięso smażymy ze wszystkich stron na oleju.

4. 

woda 300 mililitrów  sól 2 łyżeczki  ziele angielskie 5 sztuk  czarny pieprz cały 10 sztuk  liść laurowy 6 sztuk

W wodzie zagotowujemy przyprawy i liście laurowe. Dodajemy sól.

5. 

cukier kryształ 1 łyżka  musztarda stołowa 1 łyżka

W garnku robimy skwarki z boczku który został nam po wypełnieniu mięsa. Skwarki wyciągamy, na tłuszcz dajemy cebulę i szklimy ją. Dosypujemy cukier i dodajemy musztardę, chwilkę karmelizujemy.

6. 

ocet 2 łyżki  sok z cytryny 2 łyżki  woda 100 mililitrów

Dodajemy warzywa, dolewamy ocet i sok z cytryny, Możemy dodać również troszkę startej skórki z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej. Mieszamy, dolewamy wodę i dusimy 15 minut pod pokrywką.

7. 

Do warzyw wkładamy mięso i zalewamy przygotowaną, przecedzoną słoną wodą w której gotowaliśmy przyprawy. Dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 1,5-2 godziny). Według potrzeby dolewamy wody, miało by jej być około do wysokości połowy mięsa.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Miękkie mięso wyciągamy. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wlewamy do warzyw, zagotowujemy i miksujemy blenderem. Według smaku dosalamy, cukrujemy, ewentualnie dokwaszamy.

9. 

Karlowarskie tostowe knedliki przepis

Mięso kroimy na plasterki, polewamy sosem i podajemy z knedlami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie