swiatwemnie.pl

Polędwica na śmietanie

     

Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest wart tych trudów.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

3 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

cebula 150 g  marchew 300 g  pietruszka 200 g  seler 150 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.

2. 

wołowe mięso - udziec 800 g  boczek przerośnięty 200 g

Wołowe mięso przekrawamy na połowę i napełniamy częścią boczku.

3. 

olej słonecznikowy

Przygotowane mięso smażymy ze wszystkich stron na oleju.

4. 

woda 300 ml  sól 2 łyżeczki  ziele angielskie 5 sztuk  czarny pieprz cały 10 sztuk  liść laurowy 6 sztuk

W wodzie zagotowujemy przyprawy i liście laurowe. Dodajemy sól.

5. 

cukier kryształ 1 łyżka  musztarda stołowa 1 łyżka

W garnku robimy skwarki z boczku który został nam po wypełnieniu mięsa. Skwarki wyciągamy, na tłuszcz dajemy cebulę i szklimy ją. Dosypujemy cukier i dodajemy musztardę, chwilkę karmelizujemy.

6. 

ocet 2 łyżki  sok z cytryny 2 łyżki  woda 100 ml

Dodajemy warzywa, dolewamy ocet i sok z cytryny, Możemy dodać również troszkę startej skórki z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej. Mieszamy, dolewamy wodę i dusimy 15 minut pod pokrywką.

7. 

Do warzyw wkładamy mięso i zalewamy przygotowaną, przecedzoną słoną wodą w której gotowaliśmy przyprawy. Dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 1,5-2 godziny). Według potrzeby dolewamy wody, miało by jej być około do wysokości połowy mięsa.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 30 g

Miękkie mięso wyciągamy. W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wlewamy do warzyw, zagotowujemy i miksujemy blenderem. Według smaku dosalamy, cukrujemy, ewentualnie dokwaszamy.

9. 

Karlowarskie tostowe knedliki przepis

Mięso kroimy na plasterki, polewamy sosem i podajemy z knedlami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się