Żytnie płatki z jabłkami
Zdrowe śniadanie bez cukru dla wszystkich.
przepis,fotoprzepis,płatki żytnie,jabłka,Śniadaniowe kasze,Sezonowe przepisy
Śniadaniowe kasze
Składniki
Składniki
cynamon mielony | ¼ | łyżeczki | |
jabłka | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
orzechy włoskie | - | ||
płatki żytnie | 30 | gramów | |
rodzynki | 30 | gramów | |
siemię lniane | 1 | łyżeczka | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
płatki żytnie 30 gramów • rodzynki 30 gramów • woda 200 mililitrów
Płatki zalewamy wodą, dodajemy umyte rodzynki, doprowadzamy do wrzenia i 5 minut gotujemy.
2.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Dolewamy mleko, dosypujemy cynamon i gotujemy kolejnych 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
4.
siemię lniane 1 łyżeczka • orzechy włoskie
Razem z mielonym siemieniem lnianym dodajemy do płatków. Przy podawaniu posypujemy siekanymi orzechami.
Smacznego!