swiatwemnie.pl

Wołowe udo na korzeniowych warzywach

Przepis na smaczny gulasz z wołowego mięsa z korzeniowymi warzywami i papryczką. Dobry dodatkiem może być knedel lub haluszki.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula300gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czerwona papryka2sztuki
Czosnek2ząbki
Korzeń imbiru50gramów
Liść laurowy2sztuki
Marchew150gramów
Nać pietruszki
Olej słonecznikowy1decylitr
Pietruszka150gramów
Sos rybny1łyżka
Sól1łyżeczka
Woda1litr
Wołowe mięso - udziec600gramów

1. 

olej słonecznikowy 1 dl  cebula 300 g  marchew 150 g

Na średnio rozgrzanym oleju w garnku szklimy pokrojoną cebulę i marchewkę.

2. 

pietruszka 150 g  korzeń imbiru 50 g  czosnek 2 ząbki

Dodajemy pokrojoną pietruszkę, kawałek imbiru i dwa ząbki czosnku.

3. 

wołowe mięso - udziec 600 g

Dodajemy na większe kawałki pokrojone wołowe mięso i kilka razy mieszamy aż mięso naciągnie.

4. 

woda 1 litr  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Zalewamy wodą i zostawiamy na małym ogniu 60-90 minut.

5. 

sos rybny 1 łyżka  nać pietruszki  czerwona papryka 2 sztuki

Dodajemy łyżkę rybnego sosu, garść natki pietruszki i pokrojoną papryczkę. Gotujemy około 15 minut, aż mięso zmięknie i wyparuje tyle wody aby sos zrobił się średnio gęsty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się