Wołowe udo na korzeniowych warzywach
![Wołowe udo na korzeniowych warzywach](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000587/img_pl_4x3/wolowe-udo-na-korzeniowych-warzywach_00180.jpg)
Przepis na smaczny gulasz z wołowego mięsa z korzeniowymi warzywami i papryczką. Dobry dodatkiem może być knedel lub haluszki.
przepis,fotoprzepis,cebula,marchew,pietruszka,korzeń imbiru,wołowe mięso - udziec,Wołowina,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
korzeń imbiru | 50 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
marchew | 150 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | decylitr | |
papryka czerwona kapia świeża | 2 | sztuki | |
pietruszka | 150 | gramów | |
sos rybny | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1 | litr | |
wołowe mięso - udziec | 600 | gramów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 1 decylitr • cebula 300 gramów • marchew 150 gramów
Na średnio rozgrzanym oleju w garnku szklimy pokrojoną cebulę i marchewkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000587/small/IMG_1772.jpg)
2.
pietruszka 150 gramów • korzeń imbiru 50 gramów • czosnek 2 ząbki
Dodajemy pokrojoną pietruszkę, kawałek imbiru i dwa ząbki czosnku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000587/small/IMG_1773.jpg)
3.
wołowe mięso - udziec 600 gramów
Dodajemy na większe kawałki pokrojone wołowe mięso i kilka razy mieszamy aż mięso naciągnie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000587/small/IMG_1781.jpg)
4.
woda 1 litr • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki
Zalewamy wodą i zostawiamy na małym ogniu 60-90 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000587/small/IMG_1782.jpg)
5.
sos rybny 1 łyżka • nać pietruszki • papryka czerwona kapia świeża 2 sztuki
Dodajemy łyżkę rybnego sosu, garść natki pietruszki i pokrojoną papryczkę. Gotujemy około 15 minut, aż mięso zmięknie i wyparuje tyle wody aby sos zrobił się średnio gęsty.
Smacznego!