swiatwemnie.pl

Wołowe udo na korzeniowych warzywach

    

Przepis na smaczny gulasz z wołowego mięsa z korzeniowymi warzywami i papryczką. Dobry dodatkiem może być knedel lub haluszki.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 20 min.

Trudność

niska

 

 

cebula300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
korzeń imbiru50gramów
liść laurowy2sztuki
marchew150gramów
nać pietruszki-
olej słonecznikowy1decylitr
papryka czerwona kapia świeża2sztuki
pietruszka150gramów
sos rybny1łyżka
sól1łyżeczka
woda1litr
wołowe mięso - udziec600gramów

1. 

olej słonecznikowy 1 decylitr  cebula 300 gramów  marchew 150 gramów

Na średnio rozgrzanym oleju w garnku szklimy pokrojoną cebulę i marchewkę.

2. 

pietruszka 150 gramów  korzeń imbiru 50 gramów  czosnek 2 ząbki

Dodajemy pokrojoną pietruszkę, kawałek imbiru i dwa ząbki czosnku.

3. 

wołowe mięso - udziec 600 gramów

Dodajemy na większe kawałki pokrojone wołowe mięso i kilka razy mieszamy aż mięso naciągnie.

4. 

woda 1 litr  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Zalewamy wodą i zostawiamy na małym ogniu 60-90 minut.

5. 

sos rybny 1 łyżka  nać pietruszki  papryka czerwona kapia świeża 2 sztuki

Dodajemy łyżkę rybnego sosu, garść natki pietruszki i pokrojoną papryczkę. Gotujemy około 15 minut, aż mięso zmięknie i wyparuje tyle wody aby sos zrobił się średnio gęsty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się