PRZEPISY

Duszona wołowina na grzybach

Duszona wołowina na grzybach

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Przepis na stare dobre klasyczne danie z wołowego mięsa. Podajemy z ryżem, ziemniakami, możemy też z knedlem.

przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,suszone grzyby,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

306 g

Energia porcji

317 kcal

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

150

66

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

kminek mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

mielona czerwona papryka

½

8

łyżeczki

kcal

olej słonecznikowy

30

270

mililitrów

kcal

suszone grzyby

30

38

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

400

0

mililitrów

kcal

wołowe mięso - udziec

600

876

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

wołowe mięso - udziec 600 gramów

Mięso myjemy i kroimy na płaty. Na cienko wyklepujemy.

Mięso myjemy i kroimy na płaty. Na cienko...

2. 

suszone grzyby 30 gramów

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie.

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie....

3. 

cebula 150 gramów  olej słonecznikowy 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na...

4. 

Dodajemy mięso i z każdej strony smażymy aż naciągnie.

Dodajemy mięso i z każdej strony smażymy aż...

5. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki

Solimy, dosypujemy pieprz, kminek i paprykę.

Solimy, dosypujemy pieprz, kminek i paprykę....

6. 

woda 300 mililitrów

Dolewamy wodę, mieszamy i pod pokrywką dusimy 45 minut.

Dolewamy wodę, mieszamy i pod pokrywką dusimy 45...

7. 

woda 100 mililitrów

Dodajemy odcedzone grzyby i według potrzeby podlewamy wodą (jeśli nam wody zbyt dużo wyparowało).

Dodajemy odcedzone grzyby i według potrzeby...

8. 

Dusimy kolejnych 30-45 minut, do miękkości mięsa. Jeśli się nam będzie wydawać że mamy mało sosu, możemy go rozrzedzić wodą i zagotować. Ewentualnie, jeśli chcemy sos gęściejszy, zagęszczamy go odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.

Dusimy kolejnych 30-45 minut, do miękkości...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się