Duszona wołowina na grzybach

Przepis na stare dobre klasyczne danie z wołowego mięsa. Podajemy z ryżem, ziemniakami, możemy też z knedlem.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,suszone grzyby,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wołowina
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
306 g
Energia porcji
317 kcal
Czas przygotowania
1 h. 40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
kminek mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
mielona czerwona papryka | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 30 270 | mililitrów kcal | |
suszone grzyby | 30 38 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 400 0 | mililitrów kcal | |
wołowe mięso - udziec | 600 876 | gramów kcal |
Przepis


3.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4.
Dodajemy mięso i z każdej strony smażymy aż naciągnie.

5.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki
Solimy, dosypujemy pieprz, kminek i paprykę.


7.
woda 100 mililitrów
Dodajemy odcedzone grzyby i według potrzeby podlewamy wodą (jeśli nam wody zbyt dużo wyparowało).

8.
Dusimy kolejnych 30-45 minut, do miękkości mięsa. Jeśli się nam będzie wydawać że mamy mało sosu, możemy go rozrzedzić wodą i zagotować. Ewentualnie, jeśli chcemy sos gęściejszy, zagęszczamy go odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.

Smacznego!