swiatwemnie.pl

Duszona wołowina na grzybach

     

Przepis na stare dobre klasyczne danie z wołowego mięsa. Podajemy z ryżem, ziemniakami, możemy też z knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Kminek mielony¼łyżeczki
Mielona czerwona papryka½łyżeczki
Olej słonecznikowy30mililitrów
Suszone grzyby30gramów
Sól1łyżeczka
Woda400mililitrów
Wołowe mięso - udziec600gramów

1. 

wołowe mięso - udziec 600 g

Mięso myjemy i kroimy na płaty. Na cienko wyklepujemy.

2. 

suszone grzyby 30 g

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie.

3. 

cebula 150 g  olej słonecznikowy 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

Dodajemy mięso i z każdej strony smażymy aż naciągnie.

5. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki

Solimy, dosypujemy pieprz, kminek i paprykę.

6. 

woda 300 ml

Dolewamy wodę, mieszamy i pod pokrywką dusimy 45 minut.

7. 

woda 100 ml

Dodajemy odcedzone grzyby i według potrzeby podlewamy wodą (jeśli nam wody zbyt dużo wyparowało).

8. 

Dusimy kolejnych 30-45 minut, do miękkości mięsa. Jeśli się nam będzie wydawać że mamy mało sosu, możemy go rozrzedzić wodą i zagotować. Ewentualnie, jeśli chcemy sos gęściejszy, zagęszczamy go odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się