PRZEPISY

Wołowe polędwiczki na puree z batatów

Wołowe polędwiczki na puree z batatów

Przepis na przygotowanie delikatnych wołowych polędwiczek na redukcji z czerwonego wina. Tak smacznie przygotowane mięso podawane jest z puree ze słodkich ziemniaków i warzyw korzeniowych ze śmietaną oraz ziołami.

przepis,fotoprzepis,łopatka wołowa,słodkie ziemniaki,czerwone wytrawne wino,śmietana do ubijania (30-33%),Wołowina,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula140gramów
czerwone wytrawne wino250mililitrów
czosnek1ząbek
marchew250gramów
olej rzepakowy4łyżki
pietruszka150gramów
przecier pomidorowy400mililitrów
rozmaryn½łyżeczki
sól½łyżeczki
słodkie ziemniaki600gramów
tymianek½łyżeczki
łopatka wołowa1kilogram
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

łopatka wołowa 1 kilogram

Mięso kroimy na 1 centymetrowe grubości kotlety. Kroimy prostopadle do włókien.

2. 

Pojedyncze kotlety lekko wyklepujemy.

3. 

olej rzepakowy 2 łyżki  czerwone wytrawne wino 250 mililitrów

Kotlety smażymy z obydwóch stron na odrobienie oleju na rozgrzanej patelni. Podlewamy winem, które zostawiamy by odparowało.

4. 

słodkie ziemniaki 600 gramów

Ziemniaki kroimy na grubsze kółeczka.

5. 

olej rzepakowy 2 łyżki

Kółeczka ziemniaków układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

6. 

W międzyczasie odparowało nam większość wina z patelni.

7. 

cebula 140 gramów  marchew 250 gramów  pietruszka 150 gramów  czosnek 1 ząbek  sól ½ łyżeczki

Warzywa kroimy na cieńsze kółeczka i rozkładamy na mięsie na patelni. Razem dusimy pod pokrywką 10 minut.

8. 

Kotlety z patelni układamy w jednej warstwie na przygotowane ziemniaki a na wierzchu wytwarzamy warstwę z warzyw.

9. 

przecier pomidorowy 400 mililitrów  rozmaryn ½ łyżeczki  tymianek ½ łyżeczki

Dusimy przykryte 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Wyciągamy, odkrywamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła, które delikatnie dodajemy do górnej warzywnej warstwy.

10. 

Pieczemy przykryte 20 minut w temperaturze 180 °C.

11. 

Po upieczeniu wyciągamy mięso.

12. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Warzywa, łącznie z ziemniakami i wypiekiem przelewamy do garnka i wlewamy śmietanę.

13. 

Blenderem miksujemy na delikatne puree. Według smaku doprawiamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie