PRZEPISY

Kremowe truskawkowe ciasto z twarogiem

Kremowe truskawkowe ciasto z twarogiem

Wspaniale delikatne i soczyste ciasto, pełne truskawek i ulubionego kremu z twarogu.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki (mrożone),truskawki,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ140gramów
cukier puder80gramów
kakao proszek25gramów
masło160gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%600mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
proszek do pieczenia1.5łyżeczki
skrobia kukurydziana1łyżeczka
sól1szczypta
truskawki500gramów
truskawki (mrożone)500gramów
twaróg mielony500gramów
woda25mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

kakao proszek 25 gramów  woda 25 mililitrów

Dodajemy kakao i wodę.

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z pianą z białek dodajemy do żółtek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (35x40 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów  cukier kryształ 140 gramów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia ...

8. 

masło 160 gramów

... i do budyniu dodajemy masło.

9. 

twaróg mielony 500 gramów

Dodajemy zimny twaróg ...

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

... i ze śmietany ubitą bitą śmietanę.

11. 

truskawki (mrożone) 500 gramów  truskawki 500 gramów

Na ciasto dobrze jest użyć kombinację mrożonych (ewentualnie konserwowanych) i świeżych truskawek. Mrożone truskawki rozmrażamy a do garnuszka zlewamy część soku. Truskawki układamy na korpusie, skrapiamy resztą soku. Na tą warstwę układamy świeże truskawki.

12. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Do odlanego soku (100 ml) z rozmrożonych truskawek dodajemy cukier, skrobię kukurydzianą i gotujemy gęsty syrop.

13. 

Na truskawki warstwujemy krem i ozdabiamy gęstym truskawkowym syropem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie