swiatwemnie.pl

Kremowe truskawkowe ciasto z twarogiem

     

Wspaniale delikatne i soczyste ciasto, pełne truskawek i ulubionego kremu z twarogu.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 80 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

kakao proszek 25 g  woda 25 ml

Dodajemy kakao i wodę.

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 g  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z pianą z białek dodajemy do żółtek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (35x40 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

mleko tłuste 3,5% 600 ml  cukier kryształ 140 g  budyń waniliowy w proszku 74 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia ...

8. 

masło 160 g

... i do budyniu dodajemy masło.

9. 

twaróg mielony 500 g

Dodajemy zimny twaróg ...

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

... i ze śmietany ubitą bitą śmietanę.

11. 

truskawki (mrożone) 500 g  truskawki 500 g

Na ciasto dobrze jest użyć kombinację mrożonych (ewentualnie konserwowanych) i świeżych truskawek. Mrożone truskawki rozmrażamy a do garnuszka zlewamy część soku. Truskawki układamy na korpusie, skrapiamy resztą soku. Na tą warstwę układamy świeże truskawki.

12. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Do odlanego soku (100 ml) z rozmrożonych truskawek dodajemy cukier, skrobię kukurydzianą i gotujemy gęsty syrop.

13. 

Na truskawki warstwujemy krem i ozdabiamy gęstym truskawkowym syropem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się