Kremowe truskawkowe ciasto z twarogiem
![Kremowe truskawkowe ciasto z twarogiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001680/img_pl_4x3/kremowe-truskawkowe-ciasto-z-twarogiem_00180.jpg)
Wspaniale delikatne i soczyste ciasto, pełne truskawek i ulubionego kremu z twarogu.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,budyń waniliowy w proszku,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki (mrożone),truskawki,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
kakao proszek | 25 | gramów | |
masło | 160 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 600 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1.5 | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
truskawki | 500 | gramów | |
truskawki (mrożone) | 500 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
woda | 25 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_8861.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_8862.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_8863.jpg)
4.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z pianą z białek dodajemy do żółtek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_8864.jpg)
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (35x40 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_8867.jpg)
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_8868.jpg)
7.
mleko tłuste 3,5% 600 mililitrów • cukier kryształ 140 gramów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3260.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3272.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3276.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3280.jpg)
11.
truskawki (mrożone) 500 gramów • truskawki 500 gramów
Na ciasto dobrze jest użyć kombinację mrożonych (ewentualnie konserwowanych) i świeżych truskawek. Mrożone truskawki rozmrażamy a do garnuszka zlewamy część soku. Truskawki układamy na korpusie, skrapiamy resztą soku. Na tą warstwę układamy świeże truskawki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3301.jpg)
12.
cukier kryształ 1 łyżeczka • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
Do odlanego soku (100 ml) z rozmrożonych truskawek dodajemy cukier, skrobię kukurydzianą i gotujemy gęsty syrop.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3335.jpg)
13.
Na truskawki warstwujemy krem i ozdabiamy gęstym truskawkowym syropem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001680/small/IMG_3338.jpg)
Smacznego!