Hiszpański ptaszek w piekarniku
Ulubiony klasyczny przysmak z wołowego mięsa, po prostu upieczony w piekarniku. Podajemy, jakby inaczej, klasycznie z ryżem.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,jajka kurze,wędzony boczek,wędzony boczek,Wołowina
Wołowina
Kategorie
Wołowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
musztarda dijon | 4 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
ogórek konserwowy | - | ||
sól | 0 | ||
wieprzowe parówki | 4 | sztuki | |
woda | 200 | mililitrów | |
wołowe mięso - udziec | 600 | gramów | |
wędzony boczek | 180 | gramów |
Przepis
1.
wołowe mięso - udziec 600 gramów • musztarda dijon 4 łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki • wędzony boczek 80 gramów • wieprzowe parówki 4 sztuki • wędzony boczek 100 gramów • ogórek konserwowy • sól
Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Mięso myjemy, kroimy na plasterki i na cienko wyklepujemy. Płaty mięsa solimy i smarujemy musztardą. Na środek kładziemy plasterek boczku, parówkę, ćwiartki jajek i kawałki ogórków.

2.
Wytwarzamy sakiewkę lub roladkę i upewniamy wykałaczkami.

3.
sól • czarny pieprz mielony • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • woda 200 mililitrów
Sakiewki mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, mąką i podlewamy wodą.

4.
Pieczemy przykryte 60 minut w temperaturze 200 °C.

Smacznego!