swiatwemnie.pl

Wołowa zapiekana kapusta

    

Ulubiona przekładana kapusta z mielonym wołowym mięsem z ryżem, wołową kiełbasą, zalana śmietaną. Jest to wspaniały smakołyk!

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

wołowe mięso - udziec 1200 gramów

Mięso myjemy, kroimy...

2. 

...i mielimy.

3. 

cebula 300 gramów  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

kiełbasa wołowa 350 gramów

Kiełbasę kroimy na kółeczka...

5. 

...i chwilkę smażymy ją na cebuli.

6. 

ryż okrągłoziarnisty 350 gramów  woda  sól

Ryż przepłukujemy, wkładamy do garnka, dodajemy sól, wlewamy wodę...

7. 

...i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Ryż mieszamy z mięsem.

9. 

kiszona kapusta 2 kilogramów

Kapustę według potrzeby przepłukujemy i kroimy.

10. 

smalec 2 łyżki

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i rozkładamy w nim połowę kapusty i połowę kiełbasy z cebulą.

11. 

sól ½ łyżeczki

Na kiełbasę rozkładamy mięso i solimy.

12. 

Rozkładamy drugą połowę kiełbasy z cebulą...

13. 

...i przykrywamy kapustą.

14. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  sól ½ łyżeczki

Śmietanę mieszamy z mlekiem, przyprawami i solą.

15. 

Mieszanką zalewamy kapustę.

16. 

Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180°C 50 minut. Potem odkrywamy i 15 -20 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się