PRZEPISY

Wołowa zapiekana kapusta

Wołowa zapiekana kapusta

Ulubiona przekładana kapusta z mielonym wołowym mięsem z ryżem, wołową kiełbasą, zalana śmietaną. Jest to wspaniały smakołyk!

przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,kiełbasa wołowa,ryż okrągłoziarnisty,kiszona kapusta,Wołowina,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula300gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
kiełbasa wołowa350gramów
kiszona kapusta2kilogramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400mililitrów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
olej słonecznikowy4łyżki
ryż okrągłoziarnisty350gramów
smalec2łyżki
sól-
sól1łyżeczka
woda-
wołowe mięso - udziec1200gramów

 

Przepis

1. 

wołowe mięso - udziec 1200 gramów

Mięso myjemy, kroimy...

2. 

...i mielimy.

3. 

cebula 300 gramów  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

kiełbasa wołowa 350 gramów

Kiełbasę kroimy na kółeczka...

5. 

...i chwilkę smażymy ją na cebuli.

6. 

ryż okrągłoziarnisty 350 gramów  woda  sól

Ryż przepłukujemy, wkładamy do garnka, dodajemy sól, wlewamy wodę...

7. 

...i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

Ryż mieszamy z mięsem.

9. 

kiszona kapusta 2 kilogramów

Kapustę według potrzeby przepłukujemy i kroimy.

10. 

smalec 2 łyżki

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i rozkładamy w nim połowę kapusty i połowę kiełbasy z cebulą.

11. 

sól ½ łyżeczki

Na kiełbasę rozkładamy mięso i solimy.

12. 

Rozkładamy drugą połowę kiełbasy z cebulą...

13. 

...i przykrywamy kapustą.

14. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  sól ½ łyżeczki

Śmietanę mieszamy z mlekiem, przyprawami i solą.

15. 

Mieszanką zalewamy kapustę.

16. 

Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180°C 50 minut. Potem odkrywamy i 15 -20 minut zapiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie