swiatwemnie.pl

Zupa z leśnego grzyba siedzunia sosnowego

     

Siedzuń albo szmaciak gałęzisty jest doskonałym jadalnym grzybem. Oferujemy wam przepis na zupę z niego. Jest doskonała.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula50gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Grzyby leśne siedzuń sosnowy300gramów
Jajka kurze1sztuka
Kasza manna3łyżki
Kminek mielony½łyżeczki
Marchew150gramów
Masło50gramów
Nać pietruszki1łyżka
Pietruszka100gramów
Sól1.5łyżeczki
Woda1litr

1. 

grzyby leśne Siedzuń sosnowy 300 g

Siedzunia dobrze myjemy pod bieżącą wodą.

2. 

marchew 150 g  pietruszka 100 g

Warzywa obieramy i kroimy na cienkie kółeczka.

3. 

cebula 50 g  masło 50 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.

4. 

sól 1.5 łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy warzywa, sól, kminek i pieprz. Krótko dusimy.

5. 

Siedzunia siekamy.

6. 

Dodajemy do warzyw,...

7. 

woda 1 litr

...wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy 20 minut.

8. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 3 łyżki  nać pietruszki 1 łyżka

Mniejsze jajko mieszamy z kaszą i nasiekaną natką pietruszki. Na chwilkę odstawiamy...

9. 

...do gorącej zupy przecieramy małe kluseczki.

10. 

Krótko gotujemy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się