swiatwemnie.pl

Karlowarskie tostowe knedliki

Smaczny dodatek do obiadu z tostowego chleba.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

chleb tostowy 600 g  masło 80 g

Chleb tostowy kroimy na kostki i smażymy na maśle.

2. 

Wkładamy do głębokiej miski.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  sól ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa  żółtko jajka 3 sztuki

W mleku mieszamy sól, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka.

4. 

nać pietruszki 40 g

Zalewamy chleb, mieszamy i dodajemy nakrojoną natkę pietruszki.

5. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec dodajemy gęstą pianę ubitą z białek.

6. 

masło

Masę dzielimy na połowę. Każdą połówkę formujemy na kształt walca i zapakowujemy w folię spożywczą wysmarowaną masłem.

7. 

Knedliki 20 minut gotujemy na parze. Najlepiej jest użyć parowar. Podajemy ciepłe, pokrojone na kółeczka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się