PRZEPISY

Rabarbarowe kremowe ciasto

Rabarbarowe kremowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Jednoznacznie niesamowite, kwaskowate rabarbarowe nadzienie na słodkim kakaowym biszkopcie, pokryte leciutką bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,rabarbar,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Desery

Desery

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

cukier kryształ

205

825

gramów

kcal

czekolada 85%

0

??

kcal

kakao proszek

1

31

łyżka

kcal

masło

0

??

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

400

256

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

60

214

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka żytnia pełnoziarnista

40

120

gramów

kcal

olej słonecznikowy

50

450

gramów

kcal

rabarbar

250

50

gramów

kcal

skrobia kukurydziana

65

235

gramów

kcal

soda oczyszczona

1

0

łyżeczka

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

twaróg mielony

250

298

gramów

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

2

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

woda 50 mililitrów  olej słonecznikowy 50 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Dodajemy olej, wodę i kakao.

Dodajemy olej, wodę i kakao....

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  mąka żytnia pełnoziarnista 40 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do żółtek na przemian dodajemy wymieszane mąki z sodą oczyszczoną i pianę z białek.

Do żółtek na przemian dodajemy wymieszane mąki...

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wysmarowaną...

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C....

7. 

rabarbar 250 gramów  cukier kryształ 125 gramów

Rabarbar oczyszczamy, na drobno kroimy i wkładamy do garnka. Dosypujemy cukier i rozgotowujemy.

Rabarbar oczyszczamy, na drobno kroimy i wkładamy...

8. 

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  skrobia kukurydziana 65 gramów

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą.

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą....

9. 

Dolewamy ją do rabarbaru i gotujemy do zgęstnienia.

Dolewamy ją do rabarbaru i gotujemy do...

10. 

Często mieszając ostudzamy w zimnej kąpieli wodnej na przyjemną pokojową temperaturę (nie zupełnie na zimno).

Często mieszając ostudzamy w zimnej kąpieli...

11. 

masło 200 gramów

Dodajemy masło ...

Dodajemy masło ......

12. 

twaróg mielony 250 gramów

... i dodajemy twaróg.

... i dodajemy twaróg....

13. 

Korpus wyciągamy z blachy ...

Korpus wyciągamy z blachy ......

14. 

... i warstwujemy na niego rabarbarowe nadzienie. Wygładzamy.

... i warstwujemy na niego rabarbarowe nadzienie....

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

16. 

Bitą śmietanę smarujemy na nadzienie.

Bitą śmietanę smarujemy na nadzienie....

17. 

czekolada 85%

Ozdabiamy tartą czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ozdabiamy tartą czekoladą. Wkładamy do lodówki...

18. 

Po dobrym ostudzeniu kroimy na kawałki.

Po dobrym ostudzeniu kroimy na kawałki....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się