PRZEPISY

Rabarbarowe kremowe ciasto

Rabarbarowe kremowe ciasto

Jednoznacznie niesamowite, kwaskowate rabarbarowe nadzienie na słodkim kakaowym biszkopcie, pokryte leciutką bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,rabarbar,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Desery

Desery

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ205gramów
czekolada 85%-
kakao proszek1łyżka
masło-
masło200gramów
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55060gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka żytnia pełnoziarnista40gramów
olej słonecznikowy50gramów
rabarbar250gramów
skrobia kukurydziana65gramów
soda oczyszczona1łyżeczka
sól1szczypta
twaróg mielony250gramów
woda50mililitrów
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

woda 50 mililitrów  olej słonecznikowy 50 gramów  kakao proszek 1 łyżka

Dodajemy olej, wodę i kakao.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  mąka żytnia pełnoziarnista 40 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do żółtek na przemian dodajemy wymieszane mąki z sodą oczyszczoną i pianę z białek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

7. 

rabarbar 250 gramów  cukier kryształ 125 gramów

Rabarbar oczyszczamy, na drobno kroimy i wkładamy do garnka. Dosypujemy cukier i rozgotowujemy.

8. 

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  skrobia kukurydziana 65 gramów

W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą.

9. 

Dolewamy ją do rabarbaru i gotujemy do zgęstnienia.

10. 

Często mieszając ostudzamy w zimnej kąpieli wodnej na przyjemną pokojową temperaturę (nie zupełnie na zimno).

11. 

masło 200 gramów

Dodajemy masło ...

12. 

twaróg mielony 250 gramów

... i dodajemy twaróg.

13. 

Korpus wyciągamy z blachy ...

14. 

... i warstwujemy na niego rabarbarowe nadzienie. Wygładzamy.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

16. 

Bitą śmietanę smarujemy na nadzienie.

17. 

czekolada 85%

Ozdabiamy tartą czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

18. 

Po dobrym ostudzeniu kroimy na kawałki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie