Rabarbarowe kremowe ciasto
Jednoznacznie niesamowite, kwaskowate rabarbarowe nadzienie na słodkim kakaowym biszkopcie, pokryte leciutką bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,rabarbar,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Desery
Desery
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 205 | gramów | |
czekolada 85% | - | ||
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | - | ||
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka żytnia pełnoziarnista | 40 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | gramów | |
rabarbar | 250 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 65 | gramów | |
soda oczyszczona | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
3.
woda 50 mililitrów • olej słonecznikowy 50 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Dodajemy olej, wodę i kakao.
4.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • mąka żytnia pełnoziarnista 40 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do żółtek na przemian dodajemy wymieszane mąki z sodą oczyszczoną i pianę z białek.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.
7.
rabarbar 250 gramów • cukier kryształ 125 gramów
Rabarbar oczyszczamy, na drobno kroimy i wkładamy do garnka. Dosypujemy cukier i rozgotowujemy.
8.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • skrobia kukurydziana 65 gramów
W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą.
9.
Dolewamy ją do rabarbaru i gotujemy do zgęstnienia.
10.
Często mieszając ostudzamy w zimnej kąpieli wodnej na przyjemną pokojową temperaturę (nie zupełnie na zimno).
13.
Korpus wyciągamy z blachy ...
14.
... i warstwujemy na niego rabarbarowe nadzienie. Wygładzamy.
15.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.
16.
Bitą śmietanę smarujemy na nadzienie.
18.
Po dobrym ostudzeniu kroimy na kawałki.
Smacznego!