Rabarbarowe kremowe ciasto

Jednoznacznie niesamowite, kwaskowate rabarbarowe nadzienie na słodkim kakaowym biszkopcie, pokryte leciutką bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,rabarbar,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Desery
Desery
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 205 825 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 0 ?? | kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 400 256 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 214 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka żytnia pełnoziarnista | 40 120 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | gramów kcal | |
rabarbar | 250 50 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 65 235 | gramów kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 2 ?? | opakowania kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 1555 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis


3.
woda 50 mililitrów • olej słonecznikowy 50 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Dodajemy olej, wodę i kakao.

4.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • mąka żytnia pełnoziarnista 40 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Do żółtek na przemian dodajemy wymieszane mąki z sodą oczyszczoną i pianę z białek.

5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (30x20 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.

7.
rabarbar 250 gramów • cukier kryształ 125 gramów
Rabarbar oczyszczamy, na drobno kroimy i wkładamy do garnka. Dosypujemy cukier i rozgotowujemy.

8.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • skrobia kukurydziana 65 gramów
W mleku mieszamy skrobię kukurydzianą.

9.
Dolewamy ją do rabarbaru i gotujemy do zgęstnienia.

10.
Często mieszając ostudzamy w zimnej kąpieli wodnej na przyjemną pokojową temperaturę (nie zupełnie na zimno).



13.
Korpus wyciągamy z blachy ...

14.
... i warstwujemy na niego rabarbarowe nadzienie. Wygładzamy.

15.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

16.
Bitą śmietanę smarujemy na nadzienie.


18.
Po dobrym ostudzeniu kroimy na kawałki.

Smacznego!