Polędwica z knedlem

Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - polędwica,marchew,pietruszka,słodka śmietana do gotowania,Wołowina,Kuchnia czeska,Bezglutenowe
Wołowina
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
liść laurowy | 3 ?? | sztuki kcal | |
marchew | 500 225 | gramów kcal | |
mięso wołowe - polędwica | 750 923 | gramów kcal | |
ocet | 60 26 | mililitrów kcal | |
pietruszka | 200 126 | gramów kcal | |
sól | 3 0 | łyżeczki kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 400 640 | mililitrów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
mięso wołowe - polędwica 750 gramów
Wołowe mięso (polędwicę, ewentualnie gorszą polędwicę z łopatki) myjemy, kroimy na plastry i wyklepujemy.

2. Przygotowanie warzywnej marynaty
woda 1 litr • marchew 500 gramów • pietruszka 200 gramów • cebula 100 gramów • ocet 60 mililitrów • sól 3 łyżeczki • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 3 sztuki
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka z wodą, dodajemy sól, ocet i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia, zalewa nie musi być zupełnie zimna. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy je w niej na co najmniej 12 godzin, a nawet aż 3 dni, w chłodnym miejscu.

3. Gotowanie
Po odleżeniu mięsa całą przygotowaną mieszankę około 45 minut gotujemy, do miękkości mięsa.

4. Przygotowanie sosu
Po ugotowaniu mięso z garnka wyciągamy. Wybieramy też liście laurowe. Warzywną zalewę miksujemy blenderem na gładką kaszę.

5. Dogotowywanie sosu
słodka śmietana do gotowania 400 mililitrów
Do rozmiksowanej mieszanki dodajemy śmietanę, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.

6.
Odstawiamy z ognia, do sosu z powrotem wkładamy mięso, delikatnie mieszamy.

7. Serwujemy
Podajemy z parzonym knedlem.

Smacznego!