swiatwemnie.pl

Polędwica z knedlem

    

Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kminek½łyżeczki
liść laurowy3sztuki
marchew500gramów
mięso wołowe - polędwica750gramów
ocet60mililitrów
pietruszka200gramów
sól3łyżeczki
słodka śmietana do gotowania400mililitrów
woda1litr

1. Przygotowanie mięsa

mięso wołowe - polędwica 750 gramów

Wołowe mięso (polędwicę, ewentualnie gorszą polędwicę z łopatki) myjemy, kroimy na plastry i wyklepujemy.

Przygotowanie mięsa

2. Przygotowanie warzywnej marynaty

woda 1 litr  marchew 500 gramów  pietruszka 200 gramów  cebula 100 gramów  ocet 60 mililitrów  sól 3 łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 3 sztuki

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka z wodą, dodajemy sól, ocet i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia, zalewa nie musi być zupełnie zimna. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy je w niej na co najmniej 12 godzin, a nawet aż 3 dni, w chłodnym miejscu.

Przygotowanie warzywnej marynaty

3. Gotowanie

Po odleżeniu mięsa całą przygotowaną mieszankę około 45 minut gotujemy, do miękkości mięsa.

Gotowanie

4. Przygotowanie sosu

Po ugotowaniu mięso z garnka wyciągamy. Wybieramy też liście laurowe. Warzywną zalewę miksujemy blenderem na gładką kaszę.

Przygotowanie sosu

5. Dogotowywanie sosu

słodka śmietana do gotowania 400 mililitrów

Do rozmiksowanej mieszanki dodajemy śmietanę, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.

Dogotowywanie sosu

6. 

Odstawiamy z ognia, do sosu z powrotem wkładamy mięso, delikatnie mieszamy.

7. Serwujemy

Podajemy z parzonym knedlem.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się