swiatwemnie.pl

Polędwica z knedlem

Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.

 

Ilość porcji: 4

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Kminek½łyżeczki
Liść laurowy3sztuki
Marchew500gramów
Mięso wołowe - polędwica750gramów
Ocet60mililitrów
Pietruszka200gramów
Sól3łyżeczki
Słodka śmietana do gotowania400mililitrów
Woda1litr

1. Przygotowanie mięsa

mięso wołowe - polędwica 750 g

Wołowe mięso (polędwicę, ewentualnie gorszą polędwicę z łopatki) myjemy, kroimy na plastry i wyklepujemy.

Przygotowanie mięsa

2. Przygotowanie warzywnej marynaty

woda 1 litr  marchew 500 g  pietruszka 200 g  cebula 100 g  ocet 60 ml  sól 3 łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 3 sztuki

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka z wodą, dodajemy sól, ocet i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia, zalewa nie musi być zupełnie zimna. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy je w niej na co najmniej 12 godzin, a nawet aż 3 dni, w chłodnym miejscu.

Przygotowanie warzywnej marynaty

3. Gotowanie

Po odleżeniu mięsa całą przygotowaną mieszankę około 45 minut gotujemy, do miękkości mięsa.

Gotowanie

4. Przygotowanie sosu

Po ugotowaniu mięso z garnka wyciągamy. Wybieramy też liście laurowe. Warzywną zalewę miksujemy blenderem na gładką kaszę.

Przygotowanie sosu

5. Dogotowywanie sosu

słodka śmietana do gotowania 400 ml

Do rozmiksowanej mieszanki dodajemy śmietanę, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.

Dogotowywanie sosu

6. 

Odstawiamy z ognia, do sosu z powrotem wkładamy mięso, delikatnie mieszamy.

7. Serwujemy

Podajemy z parzonym knedlem.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się