PRZEPISY

Dyniowe ciasto z bezą

Dyniowe ciasto z bezą

Wspaniałe dyniowe ciasto o zapachu cynamonu i imbiru, pokryte chrupiącą bezą z białek.

przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ50gramów
cukier puder160gramów
cynamon mielony½łyżeczki
dynia hokkaido500gramów
imbir mielony¾łyżeczki
jajka kurze1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)2łyżki
masło80gramów
mielone orzechy włoskie50gramów
mąka chlebowa pszenna T750120gramów
skrobia ziemniaczana20gramów
sok z cytryny-
sól-
twaróg mielony250gramów
woda-
woda2łyżki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów  masło 80 gramów  cukier puder 40 gramów  woda 1 łyżka  imbir mielony ¼ łyżeczki

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto ugniatamy do odpowiedniej formy wyciągając je aż po brzegi. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto delikatnie przebijamy widelcem.

3. 

dynia hokkaido 500 gramów  woda

Obieramy dynię, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dynię miksujemy na papkę.

4. 

twaróg mielony 250 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki  jajka kurze 1 sztuka  cukier kryształ 50 gramów  imbir mielony ½ łyżeczki  cynamon mielony ½ łyżeczki  skrobia ziemniaczana 20 gramów

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy śmietanę, jajko, cukier, przyprawy i wszystko razem ubijamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i ponownie ubijamy.

5. 

Na koniec dodajemy ostudzoną dyniową papkę.

6. 

mielone orzechy włoskie 50 gramów

Ciasto wyciągamy z lodówki i podpiekamy w piekarniku (górna i dolna grzałka z termoobiegiem) przez 15 minut w temperaturze 160°C. Podpieczone ciasto posypujemy mielonymi orzechami.

7. 

Twarogowo dyniową masę wylewamy na podpieczone ciasto.

8. 

Pieczemy (górna i dolna grzałka z termoobiegiem) przez 30 minut w temperaturze 160°C.

9. 

białko jajka 2 sztuki  cukier puder 120 gramów  woda 1 łyżka  sok z cytryny  sól

Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę. Dodajemy cukier. Na koniec dodajemy ciepłą wodę i kilka kropel soku z cytryny.

10. 

Pianę rozsmarowujemy na upieczone lekko ostudzone ciasto i jeszcze zapiekamy przez 15 minut w 160°C. Ciasto ostudzamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie