PRZEPISY

Pieczone wieprzowe udo z korzeniowymi warzywami

Pieczone wieprzowe udo z korzeniowymi warzywami

Ulubiona pieczona wieprzowina na warzywach. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami, z kiszonym ogórkiem lub smaczną ćwikłową surówką.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cebula,czosnek,marchew,Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Duszone paprykowe ziemniaki przepis-
Surówka z buraczków ćwikłowych przepis-
Udo wieprzowe2kilogramów
boczek z Orawy200gramów
cebula120gramów
czosnek3ząbki
marchew150gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
pietruszka150gramów
smalec100gramów
sól2łyżeczki
woda250mililitrów

 

Przepis

1. 

Udo wieprzowe 2 kilogramów  boczek z Orawy 200 gramów  sól 2 łyżeczki

Boczek kroimy na grubsze paseczki. Mięso myjemy, smarujemy solą, kładziemy boczek i na wierzchu nacinamy kratkę.

2. 

smalec 80 gramów

Na patelni roztapiamy smalec.

3. 

Na patelnię kładziemy mięso...

4. 

...i z obydwóch stron smażymy na różowo.

5. 

cebula 120 gramów  smalec 20 gramów

Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem i rozkładamy na nie rozdzielone kółeczka cebuli.

6. 

Do naczynia kładziemy mięso,...

7. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czosnek 3 ząbki  woda 250 mililitrów

...posypujemy papryką a do nacięć wkładamy obrany czosnek pokrojony na plasterki. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez 30 minut. Potem mięso obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy kolejne 30 minut. Według potrzeby możemy dolać wody.

8. 

marchew 150 gramów  pietruszka 150 gramów

Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.

9. 

Mięso ponownie obracamy, dodajemy warzywa i resztę boczku. Przykrywamy i dalej pieczemy 30 minut. Potem mięso odkrywamy i zapiekamy wierzch przez 15 minut.

10. 

Duszone paprykowe ziemniaki przepis  Surówka z buraczków ćwikłowych przepis

Odstawiamy do przestudzenia do temperatury konsumpcyjnej, wyciągamy z miski, kroimy na plasterki i serwujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie