Pieczone wieprzowe udo z korzeniowymi warzywami
Ulubiona pieczona wieprzowina na warzywach. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami, z kiszonym ogórkiem lub smaczną ćwikłową surówką.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cebula,czosnek,marchew,Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Marchewka Sezon - Czosnek Sezon - Cebula
Składniki
Składniki
Duszone paprykowe ziemniaki przepis | - | ||
Surówka z buraczków ćwikłowych przepis | - | ||
Udo wieprzowe | 2 | kilogramów | |
boczek z Orawy | 200 | gramów | |
cebula | 120 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
marchew | 150 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
pietruszka | 150 | gramów | |
smalec | 100 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
Udo wieprzowe 2 kilogramów • boczek z Orawy 200 gramów • sól 2 łyżeczki
Boczek kroimy na grubsze paseczki. Mięso myjemy, smarujemy solą, kładziemy boczek i na wierzchu nacinamy kratkę.


3.
Na patelnię kładziemy mięso...

4.
...i z obydwóch stron smażymy na różowo.

5.
cebula 120 gramów • smalec 20 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem i rozkładamy na nie rozdzielone kółeczka cebuli.

6.
Do naczynia kładziemy mięso,...

7.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czosnek 3 ząbki • woda 250 mililitrów
...posypujemy papryką a do nacięć wkładamy obrany czosnek pokrojony na plasterki. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C przez 30 minut. Potem mięso obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy kolejne 30 minut. Według potrzeby możemy dolać wody.

8.
marchew 150 gramów • pietruszka 150 gramów
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.

9.
Mięso ponownie obracamy, dodajemy warzywa i resztę boczku. Przykrywamy i dalej pieczemy 30 minut. Potem mięso odkrywamy i zapiekamy wierzch przez 15 minut.

10.
Duszone paprykowe ziemniaki przepis • Surówka z buraczków ćwikłowych przepis
Odstawiamy do przestudzenia do temperatury konsumpcyjnej, wyciągamy z miski, kroimy na plasterki i serwujemy.

Smacznego!