swiatwemnie.pl

Pieczony schab ze śliwkami

     

Pieczone mięso z lekko słodkim posmakiem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

schab wieprzowy 1000 g

Schab myjemy i osuszamy. Za pomocą noża z długim ostrym ostrzem robimy w nim z każdej strony otwory.

2. 

śliwki suszone 100 g  czosnek 6 szczypt  sól  mielona czerwona papryka

Do otworów wciskamy na ciasno śliwki. Mięso dostatecznie solimy, smarujemy papryką i przeciśniętym czosnkiem.

3. 

boczek z Orawy

Całe mięso obkładamy plasterkami boczku i za pomocą nici boczek do mięsa przywiązujemy.

4. 

Mięso wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku na 180°C 60 do 90 minut. Mięso odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

5. 

Gdy boczek będzie na wierzchu chrupiący, mięso wyciągamy, usuwamy nicie, kroimy i od razu podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się