Pieczony schab ze śliwkami

Pieczone mięso z lekko słodkim posmakiem.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,śliwki suszone,czosnek,boczek z Orawy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 6 33 | ząbków kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
schab wieprzowy | 1000 1450 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
śliwki suszone | 100 271 | gramów kcal |
Przepis
1.
schab wieprzowy 1000 gramów
Schab myjemy i osuszamy. Za pomocą noża z długim ostrym ostrzem robimy w nim z każdej strony otwory.

2.
śliwki suszone 100 gramów • czosnek 6 ząbków • sól • mielona czerwona papryka
Do otworów wciskamy na ciasno śliwki. Mięso dostatecznie solimy, smarujemy papryką i przeciśniętym czosnkiem.

3.
Całe mięso obkładamy plasterkami boczku i za pomocą nici boczek do mięsa przywiązujemy.

4.
Mięso wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku na 180°C 60 do 90 minut. Mięso odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

5.
Gdy boczek będzie na wierzchu chrupiący, mięso wyciągamy, usuwamy nicie, kroimy i od razu podajemy.

Smacznego!