Pieczony schab ze śliwkami
Pieczone mięso z lekko słodkim posmakiem.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,śliwki suszone,czosnek,boczek z Orawy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | - | ||
czosnek | 6 | ząbków | |
mielona czerwona papryka | - | ||
schab wieprzowy | 1000 | gramów | |
sól | - | ||
śliwki suszone | 100 | gramów |
Przepis
1.
schab wieprzowy 1000 gramów
Schab myjemy i osuszamy. Za pomocą noża z długim ostrym ostrzem robimy w nim z każdej strony otwory.
2.
śliwki suszone 100 gramów • czosnek 6 ząbków • sól • mielona czerwona papryka
Do otworów wciskamy na ciasno śliwki. Mięso dostatecznie solimy, smarujemy papryką i przeciśniętym czosnkiem.
3.
Całe mięso obkładamy plasterkami boczku i za pomocą nici boczek do mięsa przywiązujemy.
4.
Mięso wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku na 180°C 60 do 90 minut. Mięso odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.
5.
Gdy boczek będzie na wierzchu chrupiący, mięso wyciągamy, usuwamy nicie, kroimy i od razu podajemy.
Smacznego!