swiatwemnie.pl

Pieczone udo wieprzowe

    

Łatwy w przygotowaniu przepis na smaczne pieczone mięso z czosnkowym posmakiem. Odpowiednim dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki lub knedel z duszoną kapustą.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

 

Udo wieprzowe1kilogram
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3szczypty
kminek mielony1łyżeczka
olej słonecznikowy5łyżek
przyprawa do grilla1łyżeczka
przyprawa warzywna1łyżeczka
sól-
woda-

1. 

Udo wieprzowe 1 kilogram  sól

Udo wieprzowe myjemy i solimy.

2. Przygotowanie marynaty

olej słonecznikowy 5 łyżek  czosnek 3 szczypty  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  kminek mielony 1 łyżeczka  przyprawa warzywna 1 łyżeczka  przyprawa do grilla 1 łyżeczka

Do miski wlewamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kminek, sól warzywną (wegeta) i przyprawę do grilla. Wszystko mieszamy.

Przygotowanie marynaty

3. 

Mięso nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na około jedną godzinę.

4. 

woda

Mięso podlewamy wodą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, dopóki nie zmięknie. Podczas pieczenia, jeśli trzeba, możemy mięso podlewać wodą, przewracać i polewać sosem własnym.

5. 

Upieczone mięso kroimy na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się