swiatwemnie.pl

Pieczone udo wieprzowe

Łatwy w przygotowaniu przepis na smaczne pieczone mięso z czosnkowym posmakiem. Odpowiednim dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki lub knedel z duszoną kapustą.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek3szczypty
Kminek mielony1łyżeczka
Olej słonecznikowy5łyżek
Przyprawa do grilla1łyżeczka
Przyprawa warzywna1łyżeczka
Sól
Udo wieprzowe1kilogram
Woda

1. 

Udo wieprzowe 1 kg  sól

Udo wieprzowe myjemy i solimy.

2. Przygotowanie marynaty

olej słonecznikowy 5 łyżek  czosnek 3 szczypty  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  kminek mielony 1 łyżeczka  przyprawa warzywna 1 łyżeczka  przyprawa do grilla 1 łyżeczka

Do miski wlewamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kminek, sól warzywną (wegeta) i przyprawę do grilla. Wszystko mieszamy.

Przygotowanie marynaty

3. 

Mięso nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na około jedną godzinę.

4. 

woda

Mięso podlewamy wodą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, dopóki nie zmięknie. Podczas pieczenia, jeśli trzeba, możemy mięso podlewać wodą, przewracać i polewać sosem własnym.

5. 

Upieczone mięso kroimy na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się