Duszone paprykowe ziemniaki
Tradycyjnie przygotowane ziemniaki w sam raz jako dodatek do mięsa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,cebula,mielona czerwona papryka,Dodatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Kategorie
Dodatki ziemniaczane Bezglutenowe Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Sezon - Cebula Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | ½ | decylitra | |
ziemniaki | 1200 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaków i cebuli.
ziemniaki 1200 gramów • cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów
Ziemniaki obieramy i kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy ją na oleju.

2. Dusimy ziemniaki
sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda ½ decylitra
Do cebuli dodajemy przygotowane ziemniaki, sól, mieloną czerwoną paprykę i wszystko podlewamy około 100ml wody. Dusimy pod przykryciem około 25 minut często mieszając. Według potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Pilnujemy by ziemniaki nam się nie przypaliły.

Smacznego!