swiatwemnie.pl

Zapiekane faszerowane pieczarki

     

Potrawa dobra nie tylko na Halloween. Przypomina przerażającą głowę pełną robaków :). Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula1sztuka
Mielona czerwona papryka½łyżeczki
Olej słonecznikowy30mililitrów
Pieczarki600gramów
Sól1łyżeczka
Wieprzowe mięso mielone300gramów
Woda1decylitr

1. Przygotowanie farszu

cebula 1 sztuka  olej słonecznikowy 30 ml  wieprzowe mięso mielone 300 g  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  woda 1 dl

Cebulę na drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso, sól, mieloną czerwoną paprykę, chwilę smażymy, podlewamy wodą i 15 minut dusimy pod pokrywką.

Przygotowanie farszu

2. 

pieczarki 600 g

Pieczarki myjemy, obieramy i ostrożnie usuwamy im trzony, abyśmy nie uszkodzili kapelusików. Trzony pieczarek na drobno siekamy i po 15 minutach dodajemy do mięsa, dalej wszystko razem dusimy jeszcze 10 minut.

3. Faszerujemy i zapiekamy

Farszem napełniamy pieczarki, układamy na suchą blachę w uprzednio rozgrzanym piekarniku i 10 minut zapiekamy.

Faszerujemy i zapiekamy

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się