swiatwemnie.pl

Pieczona wieprzowina z pomidorami

     

Przepis na pieczone płaty wieprzowego uda z pomidorami, pieczarkami i śmietaną.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze2sztuki
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400mililitrów
Oregano1łyżeczka
Pieczarki500gramów
Pomidory5sztuk
Sól1łyżeczka
Udo wieprzowe1300gramów
Woda1decylitr

1. 

Udo wieprzowe 1300 g

1,5 cm grubości płaty mięsa szybko smażymy na patelni na dużym ogniu. Przy niższej temperaturze by się z mięsa uwolniła woda i zaczęło by się wysuszać i gotować - a tego nie chcemy.

2. 

pomidory 5 sztuk  pieczarki 500 g

Pomidory kroimy na plasterki a pieczarki na ćwiartki.

3. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  oregano 1 łyżeczka  sól ½ łyżeczki  woda 1 dl

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy i na wierzch układamy plasterki pomidorów i pieczarek. Podlewamy wodą.

4. 

Pieczemy przykryte 40 minut w temperaturze 200 °C.

5. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 ml  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki

Jajka ubijamy ze śmietaną i solą.

6. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 200 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się