swiatwemnie.pl

Pieczarkowa kremowa zupa

    

Do przygotowania tej zupy wystarczą Wam trzony z pieczarek. Kapelusiki można użyć na przygotowanie innego smacznego dania.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula80gramów
jajka kurze1sztuka
kasza manna3łyżki
kminek mielony½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
nać pietruszki-
oliwa2łyżki
pieczarki - trzony500gramów
sól-
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda500mililitrów

1. 

pieczarki - trzony 500 gramów

Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kapelusiki, które według potrzeby można też użyć do przygotowania zupy, oddzielamy od trzonów.

2. 

oliwa 2 łyżki  cebula 80 gramów  woda 500 mililitrów  sól  kminek mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarkowe trzony. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kminek i gotujemy około 15 minut pod przykryciem.

3. 

Zawartość garnka dokładnie miksujemy blenderem.

4. 

słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W śmietanie i mleku mieszamy mąkę. Dolewamy do rozmiksowanych pieczarek i zagotowujemy.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 3 łyżki

Z jajek i kaszy manny wyrabiamy ciasto na kluseczki, które na chwilę odstawiamy - kasza napęcznieje. Kluseczki wyciskamy do wrzącej wody, gotujemy aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię.

6. 

nać pietruszki

Podajemy posypane natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się