Bananowe ryżowe ciasto
Szybkie ryżowe ciasto z niepodgotowanego ryżu z minimalną zawartością tłuszczu.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,banan,mleko półtłuste 1,5%,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
banan | 250 | gramów | |
cukier kryształ | 125 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 800 | mililitrów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 | gramów |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 250 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, zostawiamy do odcieczenia.



4.
banan 250 gramów • cukier kryształ 125 gramów
Do miski kroimy obrane banany, dosypujemy cukier ...

5.
mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki
... dolewamy mleko, dodajemy jajka i dobrze miksujemy blenderem.

6.
Zalewą zalewamy ryż.

7.
Przygotowane ciasto przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Ciasto wyciągamy i mieszamy. Ponownie przykrywamy i zapiekamy kolejnych 20 minut. Na koniec ciasto odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10 minut.

8.
Po ostudzeniu kroimy i podajemy z owocami z kompotu.

Smacznego!