swiatwemnie.pl

Bananowe ryżowe ciasto

     

Szybkie ryżowe ciasto z niepodgotowanego ryżu z minimalną zawartością tłuszczu.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Banan250gramów
Cukier kryształ125gramów
Jajka kurze3sztuki
Masło
Mleko półtłuste 1,5%800mililitrów
Rodzynki100gramów
Ryż okrągłoziarnisty250gramów

1. 

ryż okrągłoziarnisty 250 g

Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, zostawiamy do odcieczenia.

2. 

masło

Głębokie naczynie żaroodporne cienko smarujemy masłem i na dno rozsypujemy ryż.

3. 

rodzynki 100 g

Przepłukujemy rodzynki i równomiernie nimi posypujemy ryż.

4. 

banan 250 g  cukier kryształ 125 g

Do miski kroimy obrane banany, dosypujemy cukier ...

5. 

mleko półtłuste 1,5% 800 ml  jajka kurze 3 sztuki

... dolewamy mleko, dodajemy jajka i dobrze miksujemy blenderem.

6. 

Zalewą zalewamy ryż.

7. 

Przygotowane ciasto przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Ciasto wyciągamy i mieszamy. Ponownie przykrywamy i zapiekamy kolejnych 20 minut. Na koniec ciasto odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10 minut.

8. 

Po ostudzeniu kroimy i podajemy z owocami z kompotu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się