Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami

Klasyczny przepis na przygotowanie kapusty włoskiej na gęsto z kuchni naszych mam.
przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,ziemniaki,mleko półtłuste 1,5%,Sosy,Sezonowe przepisy
Sosy
Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
kapusta włoska | 1200 348 | gramów kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 105 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 350 322 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • kapusta włoska 1200 gramów • ziemniaki 350 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Główkę kapusty włoskiej płuczemy, usuwamy uszkodzone, suche albo bardzo zabrudzone zewnętrzne liście i kapustę kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2.
olej słonecznikowy 2 łyżki • sól • kminek mielony ½ łyżeczki • woda 200 mililitrów
W dużym garnku na oleju ( smalcu ) smażymy cebulę, kapustę i ziemniaki. Solimy, posypujemy kminkiem i podlewamy wodą. Ziemniaki z kapustą dusimy do miękkości około 30 minut, często mieszamy a w razie potrzeby podlewamy wodą.

3.
czosnek 4 ząbki • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki
Czosnek obieramy i przeciśnięty przez praskę dodajemy do ugotowanej kapusty. W mleku rozmieszamy mąkę, dolewamy do kapusty i gotujemy.

4.
Kapustę możemy podawać z klopsikami, pieczoną kiełbasą lub parówkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym.

Smacznego!