Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami
Klasyczny przepis na przygotowanie kapusty włoskiej na gęsto z kuchni naszych mam.
przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,ziemniaki,mleko półtłuste 1,5%,Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
kapusta włoska | 1200 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
woda | 200 | mililitrów | |
ziemniaki | 350 | gramów |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • kapusta włoska 1200 gramów • ziemniaki 350 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Główkę kapusty włoskiej płuczemy, usuwamy uszkodzone, suche albo bardzo zabrudzone zewnętrzne liście i kapustę kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2.
olej słonecznikowy 2 łyżki • sól • kminek mielony ½ łyżeczki • woda 200 mililitrów
W dużym garnku na oleju ( smalcu ) smażymy cebulę, kapustę i ziemniaki. Solimy, posypujemy kminkiem i podlewamy wodą. Ziemniaki z kapustą dusimy do miękkości około 30 minut, często mieszamy a w razie potrzeby podlewamy wodą.
3.
czosnek 4 ząbki • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki
Czosnek obieramy i przeciśnięty przez praskę dodajemy do ugotowanej kapusty. W mleku rozmieszamy mąkę, dolewamy do kapusty i gotujemy.
4.
Kapustę możemy podawać z klopsikami, pieczoną kiełbasą lub parówkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym.
Smacznego!