PRZEPISY

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami

Klasyczny przepis na przygotowanie kapusty włoskiej na gęsto z kuchni naszych mam.

przepis,fotoprzepis,kapusta włoska,ziemniaki,mleko półtłuste 1,5%,Sosy

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula80gramów
czosnek4ząbki
kapusta włoska1200gramów
kminek mielony½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
sól-
woda200mililitrów
ziemniaki350gramów

 

Przepis

1. 

cebula 80 gramów  kapusta włoska 1200 gramów  ziemniaki 350 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Główkę kapusty włoskiej płuczemy, usuwamy uszkodzone, suche albo bardzo zabrudzone zewnętrzne liście i kapustę kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  sól  kminek mielony ½ łyżeczki  woda 200 mililitrów

W dużym garnku na oleju ( smalcu ) smażymy cebulę, kapustę i ziemniaki. Solimy, posypujemy kminkiem i podlewamy wodą. Ziemniaki z kapustą dusimy do miękkości około 30 minut, często mieszamy a w razie potrzeby podlewamy wodą.

3. 

czosnek 4 ząbki  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

Czosnek obieramy i przeciśnięty przez praskę dodajemy do ugotowanej kapusty. W mleku rozmieszamy mąkę, dolewamy do kapusty i gotujemy.

4. 

Kapustę możemy podawać z klopsikami, pieczoną kiełbasą lub parówkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie