PRZEPISY

Budyniowe gwiazdeczki

Budyniowe gwiazdeczki

Delikatne ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniowym kremem.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,ciasto francuskie,powidło morelowe,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku20gramów
ciasto francuskie275gramów
cukier puder-
jajka kurze1sztuka
masło20gramów
mleko półtłuste 1,5%125mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750-
orzechy włoskie30gramów
powidło morelowe-

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 20 gramów  masło 20 gramów  orzechy włoskie 30 gramów

Z mleka i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy z ognia i dodajemy do niego masło. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy na drobno siekamy w kuchennym siekaczu, albo nożem na deseczce.

2. 

ciasto francuskie 275 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na stolnicę posypaną mąką. Kroimy na 24 równej wielkości kwadraty.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Blachę wykładamy papierem w które było zawinięte ciasto. Na papierze układamy 12 sztuk kwadratów ciasta. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem a na nie układamy kolejne kwadraty tak aby wytworzyły się gwiazdeczki.

4. 

powidło morelowe

Na środek gwiazdeczek kładziemy część budyniu, na budyń możemy położyć troszkę gęstego powidła. W naszym przepisie użyte jest kawałek smażonej dyni. Brzegi gwiazdeczek smarujemy ponownie jajkiem i całe ciasteczko posypujemy orzechami.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 12-15 minut.

6. 

cukier puder

Ciasteczka posypujemy przesianym cukrem pudrem, albo je podajemy na talerzyku "ośnieżonym" cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie