Budyniowe gwiazdeczki
Delikatne ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniowym kremem.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,ciasto francuskie,powidło morelowe,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 20 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy włoskie | 30 | gramów | |
powidło morelowe | - |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 20 gramów • masło 20 gramów • orzechy włoskie 30 gramów
Z mleka i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy z ognia i dodajemy do niego masło. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy na drobno siekamy w kuchennym siekaczu, albo nożem na deseczce.
2.
ciasto francuskie 275 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na stolnicę posypaną mąką. Kroimy na 24 równej wielkości kwadraty.
3.
jajka kurze 1 sztuka
Blachę wykładamy papierem w które było zawinięte ciasto. Na papierze układamy 12 sztuk kwadratów ciasta. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem a na nie układamy kolejne kwadraty tak aby wytworzyły się gwiazdeczki.
4.
Na środek gwiazdeczek kładziemy część budyniu, na budyń możemy położyć troszkę gęstego powidła. W naszym przepisie użyte jest kawałek smażonej dyni. Brzegi gwiazdeczek smarujemy ponownie jajkiem i całe ciasteczko posypujemy orzechami.
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 12-15 minut.
6.
Ciasteczka posypujemy przesianym cukrem pudrem, albo je podajemy na talerzyku "ośnieżonym" cukrem pudrem.
Smacznego!