swiatwemnie.pl

Budyniowe gwiazdeczki

     

Delikatne ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniowym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 125 ml  budyń waniliowy w proszku 20 g  masło 20 g  orzechy włoskie 30 g

Z mleka i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy z ognia i dodajemy do niego masło. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy na drobno siekamy w kuchennym siekaczu, albo nożem na deseczce.

2. 

ciasto francuskie 275 g  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na stolnicę posypaną mąką. Kroimy na 24 równej wielkości kwadraty.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Blachę wykładamy papierem w które było zawinięte ciasto. Na papierze układamy 12 sztuk kwadratów ciasta. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem a na nie układamy kolejne kwadraty tak aby wytworzyły się gwiazdeczki.

4. 

powidło morelowe

Na środek gwiazdeczek kładziemy część budyniu, na budyń możemy położyć troszkę gęstego powidła. W naszym przepisie użyte jest kawałek smażonej dyni. Brzegi gwiazdeczek smarujemy ponownie jajkiem i całe ciasteczko posypujemy orzechami.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 12-15 minut.

6. 

cukier puder

Ciasteczka posypujemy przesianym cukrem pudrem, albo je podajemy na talerzyku "ośnieżonym" cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się