Ciasto twarogowe
![Ciasto twarogowe](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001234/img_pl_4x3/ciasto-twarogowe_00180.jpg)
Kruche klasyczne ciasto... przepis na wariant z serowo-budyniowym wypełnieniem.
przepis,fotoprzepis,masło,cukier puder,mąka chlebowa pszenna T750,twaróg mielony,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 80 | gramów | |
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
masło | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 450 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
sól | - | ||
twaróg mielony | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Ciasto
masło 200 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów
Do miski dajemy miękkie masło, żółtka i śmietanę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4527.jpg)
2.
cukier puder 100 gramów • sól • mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Dodajemy cukier, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w chłodnym miejscu przez 15 minut. Potem go kroimy na dwie połówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4531.jpg)
3.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy do rozmiaru blachy do pieczenia (42x32 cm).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4534.jpg)
4.
Za pomocą wałka...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4544.jpg)
5.
... przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4535.jpg)
6. Twarogowe wypełnienie
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów
Twaróg wymieszamy z cukrem, mlekiem i budyniem w proszku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4539.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4540.jpg)
8.
Nadzienie rozcieramy na cieście. Krawędzie około 1,5 cm zostawiamy nie pokryte.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4542.jpg)
9.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy drugą połówkę ciasta i ponownie za pomocą wałka przekładamy na nadzienie. Krawędzie delikatnie dociskamy a powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4547.jpg)
10.
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odkrawamy brzegi i kroimy ciasto. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001234/small/IMG_4553.jpg)
Smacznego!