swiatwemnie.pl

Ciasto twarogowe

Kruche klasyczne ciasto... przepis na wariant z serowo-budyniowym wypełnieniem.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Ciasto

masło 200 g  żółtko jajka 3 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 ml

Do miski dajemy miękkie masło, żółtka i śmietanę.

Ciasto

2. 

cukier puder 100 g  sól  mąka chlebowa pszenna T750 450 g  proszek do pieczenia 12 g

Dodajemy cukier, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w chłodnym miejscu przez 15 minut. Potem go kroimy na dwie połówki.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy do rozmiaru blachy do pieczenia (42x32 cm).

4. 

Za pomocą wałka...

5. 

... przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. Twarogowe wypełnienie

twaróg mielony 500 g  cukier puder 100 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  budyń waniliowy w proszku 80 g

Twaróg wymieszamy z cukrem, mlekiem i budyniem w proszku.

Twarogowe wypełnienie

8. 

białko jajka 3 sztuki

Do nadzienia wmieszamy ubite białka.

9. 

Nadzienie rozcieramy na cieście. Krawędzie około 1,5 cm zostawiamy nie pokryte.

10. 

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy drugą połówkę ciasta i ponownie za pomocą wałka przekładamy na nadzienie. Krawędzie delikatnie dociskamy a powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.

11. 

cukier puder

Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odkrawamy brzegi i kroimy ciasto. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się