swiatwemnie.pl

Zapiekane kolorowe ziemniaki

     

Ziemniaczany obiad pełen kolorowych smaków.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

 

Bułka tarta
Cebula250gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Jajka kurze5sztuk
Kiełbasa120gramów
Marchew300gramów
Papryka czerwona150gramów
Por250gramów
Smalec
Szynka wieprzowa duszona400gramów
Sól2łyżeczki
Słodka śmietana do gotowania500mililitrów
Ziemniaki1200gramów

1. 

ziemniaki 1200 g

Ziemniaki myjemy i w mundurkach gotujemy 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2. 

marchew 300 g

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju ją smażymy i 5 minut pod pokrywką dusimy.

3. 

cebula 250 g  por 250 g

Cebulę obieramy, kroimy na drobno. Obieramy i myjemy por i też na drobno kroimy. Wkładamy do głębokiej miski.

4. 

papryka czerwona 150 g  kiełbasa 120 g

Paprykę myjemy i kroimy na kostki. Na małe kawałki kroimy kiełbasę. Obydwa składniki dodajemy do miski.

5. 

Dodajemy marchewkę.

6. 

szynka wieprzowa duszona 400 g

Szynkę albo produkt mięsny o dużej zawartości mięsa kroimy na kostki i ...

7. 

... razem z na kostki pokrojonymi ziemniakami ...

8. 

... dodajemy do miski. Dobrze, ale ostrożnie mieszamy.

9. 

smalec  bułka tarta

Głęboką brytfannę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

10. 

Ziemniaczaną mieszankę wkładamy do brytfanny.

11. 

słodka śmietana do gotowania 500 ml  jajka kurze 5 sztuk  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

W śmietanie mieszamy jajka, sól i pieprz.

12. 

Zalewą zalewamy ziemniaki. Pieczemy przykryte 40 minut w około 180°-200°C. Potem odkrywamy i 10 minut dopiekamy.

13. 

Kroimy na porcje i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się