Łatwe lane buchty
![Łatwe lane buchty](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001115/img_pl_4x3/latwe-lane-buchty_00180.jpg)
Nie chcę się Wam spędzać czas przy wyrabianiu bucht? Wypróbujcie nasz przepis na lane drożdżowe ciasto i buchty z niego. Jako nadzienie możecie użyć wymieniony twaróg, ale i śliwkowe powidło, czy makowe albo orzechowe nadzienie.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,rodzynki,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | 170 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
oliwa | 100 | mililitrów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
sól | - | ||
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 500 | gramów | |
świeże drożdże | 25 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 25 gramów
Do ciepłego mleka dodajemy cukier i rozdrobnimy do niego drożdże. Wyrabiamy rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9255.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier puder 50 gramów • sól • jajka kurze 1 sztuka • oliwa 100 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Na końcu dolewamy rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9256.jpg)
3.
Wyrabiamy rzadkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9257.jpg)
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (34x28cm).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9260.jpg)
5.
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 500 gramów • cukier puder 120 gramów • jajka kurze 3 sztuki
Twaróg wymieszamy z cukrem, jajkami i dodajemy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9259.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9263.jpg)
7.
Twarogowe nadzienie rozmieszczamy na cieście w kupeczkach i regularnych odstępach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9265.jpg)
8.
Małą ilością ciasta zalewamy twarogowe kupeczki, najpierw wzdłuż blachy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9267.jpg)
9.
Potem w szerz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9268.jpg)
10.
Przygotowane ciasto dajemy piec do rozgrzanego piekarnika.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9270.jpg)
11.
Pieczemy w temperaturze 180-190°C 45 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9275.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9277.jpg)
13.
Wystudzone kroimy na buchty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9281.jpg)
14.
Możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001115/small/IMG_9305.jpg)
Smacznego!