PRZEPISY

Łatwe lane buchty

Łatwe lane buchty

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Nie chcę się Wam spędzać czas przy wyrabianiu bucht? Wypróbujcie nasz przepis na lane drożdżowe ciasto i buchty z niego. Jako nadzienie możecie użyć wymieniony twaróg, ale i śliwkowe powidło, czy makowe albo orzechowe nadzienie.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,rodzynki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder170gramów
cukier puder-
jajka kurze4sztuki
masło-
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
oliwa100mililitrów
rodzynki100gramów
sól-
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu500gramów
świeże drożdże25gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 25 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i rozdrobnimy do niego drożdże. Wyrabiamy rozczyn.

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i rozdrobnimy...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 50 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  oliwa 100 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Na końcu dolewamy rozczyn.

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier,...

3. 

Wyrabiamy rzadkie ciasto.

Wyrabiamy rzadkie ciasto....

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (34x28cm).

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną...

5. 

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 500 gramów  cukier puder 120 gramów  jajka kurze 3 sztuki

Twaróg wymieszamy z cukrem, jajkami i dodajemy...

Twaróg wymieszamy z cukrem, jajkami i dodajemy......

6. 

rodzynki 100 gramów

... umyte rodzynki.

... umyte rodzynki....

7. 

Twarogowe nadzienie rozmieszczamy na cieście w kupeczkach i regularnych odstępach.

Twarogowe nadzienie rozmieszczamy na cieście w...

8. 

Małą ilością ciasta zalewamy twarogowe kupeczki, najpierw wzdłuż blachy.

Małą ilością ciasta zalewamy twarogowe...

9. 

Potem w szerz.

Potem w szerz....

10. 

Przygotowane ciasto dajemy piec do rozgrzanego piekarnika.

Przygotowane ciasto dajemy piec do rozgrzanego...

11. 

Pieczemy w temperaturze 180-190°C 45 minut.

Pieczemy w temperaturze 180-190°C 45 minut....

12. 

cukier puder

Upieczone ciepłe ciasto posypujemy cukrem.

Upieczone ciepłe ciasto posypujemy cukrem....

13. 

Wystudzone kroimy na buchty.

Wystudzone kroimy na buchty....

14. 

Możemy podawać.

Możemy podawać....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się