swiatwemnie.pl

atwe lane buchty

    

Nie chcę się Wam spędzać czas przy wyrabianiu bucht? Wypróbujcie nasz przepis na lane drożdżowe ciasto i buchty z niego. Jako nadzienie możecie użyć wymieniony twaróg, ale i śliwkowe powidło, czy makowe albo orzechowe nadzienie.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 25 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i rozdrobnimy do niego drożdże. Wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 50 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  oliwa 100 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Na końcu dolewamy rozczyn.

3. 

Wyrabiamy rzadkie ciasto.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (34x28cm).

5. 

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 500 gramów  cukier puder 120 gramów  jajka kurze 3 sztuki

Twaróg wymieszamy z cukrem, jajkami i dodajemy...

6. 

rodzynki 100 gramów

... umyte rodzynki.

7. 

Twarogowe nadzienie rozmieszczamy na cieście w kupeczkach i regularnych odstępach.

8. 

Małą ilością ciasta zalewamy twarogowe kupeczki, najpierw wzdłuż blachy.

9. 

Potem w szerz.

10. 

Przygotowane ciasto dajemy piec do rozgrzanego piekarnika.

11. 

Pieczemy w temperaturze 180-190°C 45 minut.

12. 

cukier puder

Upieczone ciepłe ciasto posypujemy cukrem.

13. 

Wystudzone kroimy na buchty.

14. 

Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się