swiatwemnie.pl

Szynkowe łazanki z cukinią

     

Smaczna zmiana przepisu na ulubione szynkowe łazanki.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Bułka tarta
Cebula200gramów
Cukinia300gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze4sztuki
Makaron - łazanki400gramów
Smalec30gramów
Smalec
Szynka wieprzowa duszona350gramów
Sól1łyżeczka
Słodka śmietana do gotowania500mililitrów

1. 

makaron - łazanki 400 g

Łazanki gotujemy w słonej wodzie i odcedzamy.

2. 

cebula 200 g  smalec 30 g  cukinia 300 g

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Cukinię myjemy i kroimy na małe kostki. Dodajemy ją do cebuli i 8 minut smażymy.

3. 

Łazanki wkładamy do miski, dodajemy cukinię...

4. 

szynka wieprzowa duszona 350 g

...i na kostki pokrojoną szynkę. Dobrze mieszamy. Możemy podawać, albo możemy je jeszcze przed konsumpcją zapiec.

5. 

smalec  bułka tarta  słodka śmietana do gotowania 500 ml  jajka kurze 4 sztuki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Łazanki wkładamy do brytfanny wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Zalewamy je zawiesiną ze śmietany, jajek, soli i pieprzu.

6. 

Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się