Szynkowe łazanki z cukinią
Smaczna zmiana przepisu na ulubione szynkowe łazanki.
przepis,fotoprzepis,makaron - łazanki,cukinia,szynka wieprzowa duszona,słodka śmietana do gotowania,Makarony,Sezonowe przepisy
Makarony
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cebula | 200 | gramów | |
cukinia | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
makaron - łazanki | 400 | gramów | |
smalec | 30 | gramów | |
smalec | - | ||
szynka wieprzowa duszona | 350 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 500 | mililitrów |
Przepis

2.
cebula 200 gramów • smalec 30 gramów • cukinia 300 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Cukinię myjemy i kroimy na małe kostki. Dodajemy ją do cebuli i 8 minut smażymy.

3.
Łazanki wkładamy do miski, dodajemy cukinię...

4.
szynka wieprzowa duszona 350 gramów
...i na kostki pokrojoną szynkę. Dobrze mieszamy. Możemy podawać, albo możemy je jeszcze przed konsumpcją zapiec.

5.
smalec • bułka tarta • słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Łazanki wkładamy do brytfanny wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Zalewamy je zawiesiną ze śmietany, jajek, soli i pieprzu.

6.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 40 minut.

Smacznego!