swiatwemnie.pl

Orkiszowe ziemniaczane kluseczki z kaszą manną

     

Dobre jako dodatek do gulaszy lub sosów. Ale również dobrze jako samodzielne danie na słodko z makiem i cukrem, albo na słono z bryndzą i boczkiem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

kasza manna 200 g  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 60 g

Do miski ważymy kaszę i mąkę orkiszową.

2. 

ziemniaki 400 g

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce i dodajemy je razem z jajkiem do mąk.

3. 

woda

Wlewamy wodę i wyrabiamy średnio zwarte ciasto.

4. 

woda  sól

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Ciasto prze sitko do kluseczek przecieramy do wody.

5. 

Gdy kluseczki wypłyną na wierzch 8 minut je gotujemy.

6. 

smalec 1 łyżka

Odcedzamy, szybko przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski gdzie je delikatnie omaścimy i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się