Orkiszowe ziemniaczane kluseczki z kaszą manną
Dobre jako dodatek do gulaszy lub sosów. Ale również dobrze jako samodzielne danie na słodko z makiem i cukrem, albo na słono z bryndzą i boczkiem.
przepis,fotoprzepis,kasza manna,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
kasza manna | 200 | gramów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 60 | gramów | |
smalec | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
woda | 0 | ||
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
kasza manna 200 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 60 gramów
Do miski ważymy kaszę i mąkę orkiszową.



4.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Ciasto prze sitko do kluseczek przecieramy do wody.

5.
Gdy kluseczki wypłyną na wierzch 8 minut je gotujemy.

6.
smalec 1 łyżka
Odcedzamy, szybko przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski gdzie je delikatnie omaścimy i mieszamy.

Smacznego!