Cielęca wątróbka na cebulce
![Cielęca wątróbka na cebulce](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001740/img_pl_4x3/cieleca-watrobka-na-cebulce_00180.jpg)
Wiele opinii na temat konsumpcji wątróbki opiera się na fakcie, że w wątrobie dochodzi do oczyszczania toksyn. Jednak bezspornym jest też fakt, że wątróbka zawiera mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Dlatego przy zakupie podrobów dobrze jest znać ich pochodzenie. Więc na koniec: komu będzie smakować to sobie przygotuje, komu nie...
przepis,fotoprzepis,cebula,wątroba cielęca,Cielęcina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Cielęcina
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
sól | - | ||
wątroba cielęca | 400 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5397.jpg)
2.
Kroimy na płaty grubości około 0,5 - 1 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5411.jpg)
3.
cebula 300 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Rozbieramy ją a następnie na oleju...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5461.jpg)
4.
...smażymy (około 10 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5463.jpg)
5.
Dodajemy płaty wątróbki, doprawiamy i około 4 minuty szklimy na średnim ogniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5464.jpg)
6.
Obracamy i szklimy 2-4 minuty z drugiej strony. W wyniku stosunkowo krótkiej obróbki termicznej wątróbka pozostanie miękka i delikatna.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5469.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001740/small/IMG_5488.jpg)
Smacznego!