swiatwemnie.pl

Cielęca wątróbka na cebulce

     

Wiele opinii na temat konsumpcji wątróbki opiera się na fakcie, że w wątrobie dochodzi do oczyszczania toksyn. Jednak bezspornym jest też fakt, że wątróbka zawiera mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Dlatego przy zakupie podrobów dobrze jest znać ich pochodzenie. Więc na koniec: komu będzie smakować to sobie przygotuje, komu nie...

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

wątroba cielęca 400 g

Wątróbkę myjemy i ściągamy z niej górną oraz dolną błonę.

2. 

Kroimy na płaty grubości około 0,5 - 1 cm.

3. 

cebula 300 g  olej słonecznikowy 4 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Rozbieramy ją a następnie na oleju...

4. 

...smażymy (około 10 minut).

5. 

czarny pieprz mielony

Dodajemy płaty wątróbki, doprawiamy i około 4 minuty szklimy na średnim ogniu.

6. 

Obracamy i szklimy 2-4 minuty z drugiej strony. W wyniku stosunkowo krótkiej obróbki termicznej wątróbka pozostanie miękka i delikatna.

7. 

sól

Na koniec solimy i podajemy z chlebem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się