Wiele opinii na temat konsumpcji wątróbki opiera się na fakcie, że w wątrobie dochodzi do oczyszczania toksyn. Jednak bezspornym jest też fakt, że wątróbka zawiera mnóstwo korzystnych składników odżywczych. Dlatego przy zakupie podrobów dobrze jest znać ich pochodzenie. Więc na koniec: komu będzie smakować to sobie przygotuje, komu nie...
Pichcił
Ilość porcji
2
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
średnia
Cebula | 300 | gramów | |
Czarny pieprz mielony | |||
Olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
Sól | |||
Wątroba cielęca | 400 | gramów |
2.
Kroimy na płaty grubości około 0,5 - 1 cm.
3.
cebula 300 g • olej słonecznikowy 4 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Rozbieramy ją a następnie na oleju...
4.
...smażymy (około 10 minut).
5.
Dodajemy płaty wątróbki, doprawiamy i około 4 minuty szklimy na średnim ogniu.
6.
Obracamy i szklimy 2-4 minuty z drugiej strony. W wyniku stosunkowo krótkiej obróbki termicznej wątróbka pozostanie miękka i delikatna.
Smacznego!