swiatwemnie.pl

Cielęcy gulasz z ziemniakami

     

Ten oto wyśmienity i gęsty gulasz wszystkim z pewnością zasmakuje.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula800gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Przecier pomidorowy150mililitrów
Smalec50gramów
Sól1.5łyżeczki
Udziec cielęcy800gramów
Wołowy wywar500mililitrów
Ziemniaki800gramów

1. 

udziec cielęcy 800 g

Cielęce lub wołowe mięso myjemy i kroimy na kostkę.

2. 

cebula 800 g  smalec 50 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

3. 

Dodajemy mięso, mieszamy i mięso smażymy aż naciągnie.

4. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  wołowy wywar 500 ml

Solimy, pieprzymy i wlewamy wywar, albo wodę.

5. 

Mieszamy i pod pokrywką, często mieszając, gotujemy około 80 minut do miękkości (długość gotowania zależy od rodzaju mięsa).

6. 

ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki.

7. 

sól ½ łyżeczki

Ziemniaki dodajemy do mięsa, solimy, mieszamy i 15 minut gotujemy do miękkości ziemniaków. Gulasz jest gęsty, podczas gotowania ziemniaków częściej mieszamy, aby się nie posklejały.

8. 

przecier pomidorowy 150 ml

Na koniec dodajemy przecier...

9. 

czosnek 2 ząbki

...i obrany, przeciśnięty czosnek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się