Gulasz cielęcy

Delikatny gulasz z udźca cielęcego o umiarkowanie słodkim smaku. Mięso i warzywa podsmażamy a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Tradycyjnie mięso jest krojone na steki i piecze się je z kością.
przepis,fotoprzepis,udziec cielęcy,marchew,seler naciowy,Cielęcina,Kuchnia włoska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Cielęcina
Kuchnia włoska
Kategorie
Cielęcina › Kuchnia włoska › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Marchewka ›Składniki
Składniki
cebula | 180 80 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
czerwone wytrawne wino | 3 247 | decylitry kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
kostka wołowa | 10 17 | gramów kcal | |
majeranek | 0 ?? | kcal | |
marchew | 180 81 | gramów kcal | |
oliwa | 6 792 | łyżek kcal | |
przecier pomidorowy | 100 68 | mililitrów kcal | |
rozmaryn | 0 ?? | kcal | |
seler naciowy | 180 26 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
udziec cielęcy | 1 1300 | kilogram kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
udziec cielęcy 1 kilogram
Udziec obieramy, pozbawiamy twardych elementów i kroimy na większe kawałki.

2.
oliwa 4 łyżki
W garnku rozgrzewamy olej, mięso smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy.

3.
majeranek • rozmaryn • czosnek 1 ząbek
Gałązkę majeranku i rozmarynu drobno kroimy wraz z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy do mięsa i mieszamy.

4.
czerwone wytrawne wino 3 decylitry • woda • kostka wołowa 10 gramów
Mięso zalewamy czerwonym winem i czekamy aż alkohol się wygotuje. Często podlewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.

5.
cebula 180 gramów • marchew 180 gramów • seler naciowy 180 gramów
Cebulę, marchew i seler drobno kroimy.


7.
Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut.

8.
sól • czarny pieprz mielony • przecier pomidorowy 100 mililitrów
Miękkie warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dopóki mięso nie będzie miękkie. 5 minut przed końcem dodajemy przecier pomidorowy.

Smacznego!