swiatwemnie.pl

Gulasz cielęcy

    

Delikatny gulasz z udźca cielęcego o umiarkowanie słodkim smaku. Mięso i warzywa podsmażamy a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Tradycyjnie mięso jest krojone na steki i piecze się je z kością.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

udziec cielęcy 1 kilogram

Udziec obieramy, pozbawiamy twardych elementów i kroimy na większe kawałki.

2. 

oliwa 4 łyżki

W garnku rozgrzewamy olej, mięso smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy.

3. 

majeranek  rozmaryn  czosnek 1 ząbek

Gałązkę majeranku i rozmarynu drobno kroimy wraz z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy do mięsa i mieszamy.

4. 

czerwone wytrawne wino 3 decylitry  woda  kostka wołowa 10 gramów

Mięso zalewamy czerwonym winem i czekamy aż alkohol się wygotuje. Często podlewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.

5. 

cebula 180 gramów  marchew 180 gramów  seler naciowy 180 gramów

Cebulę, marchew i seler drobno kroimy.

6. 

oliwa 2 łyżki

Pokrojone warzywa smażymy na rozgrzanym oleju.

7. 

Smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut.

8. 

sól  czarny pieprz mielony  przecier pomidorowy 100 mililitrów

Miękkie warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dopóki mięso nie będzie miękkie. 5 minut przed końcem dodajemy przecier pomidorowy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się