Gulasz z boczniaka ostrygowatego
Przepis na przygotowanie wegetariańskiej alternatywy gulaszu. Boczniak ostrygowaty jest bogatym źródłem naturalnych witamin i minerałów, zawiera witaminy B, D, C, K, ale także wysokiej jakości białka. Podajemy z parzonym knedlem, makaronami lub kluseczkami.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 500 | gramów | |
cebula | 80 | gramów | |
czosnek | 2 | sztuki | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | - | ||
papryka mielona ostra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa warzywna | ½ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
wino białe wytrawne | 100 | mililitrów | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
3.
Dodajemy pokrojonego boczniaka i dalej smażymy około 3 minuty, dopóki nie puści soku.
4.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • papryka mielona ostra ¼ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki • przyprawa warzywna ½ łyżeczki • czosnek 2 sztuki • wino białe wytrawne 100 mililitrów • woda 100 mililitrów
Dodajemy paprykę, kminek, liść laurowy, przyprawę warzywną, czosnek, podlewamy winem i wodą. Przykrywamy i dusimy 45 minut.
5.
sól ½ łyżeczki • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka • woda 100 mililitrów
W wodzie mieszamy mąkę i wlewamy do grzybów. Dodajemy sól i gotujemy kolejnych 15 minut, gulasz nam zgęstnieje.
Smacznego!