swiatwemnie.pl

Gulasz z boczniaka ostrygowatego

     

Przepis na przygotowanie wegetariańskiej alternatywy gulaszu. Boczniak ostrygowaty jest bogatym źródłem naturalnych witamin i minerałów, zawiera witaminy B, D, C, K, ale także wysokiej jakości białka. Podajemy z parzonym knedlem, makaronami lub kluseczkami.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Boczniak ostrygowaty500gramów
Cebula80gramów
Czosnek2sztuki
Kminek mielony¼łyżeczki
Liść laurowy2sztuki
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Mąka luksusowa pszenna t5501łyżka
Olej słonecznikowy
Papryka mielona ostra¼łyżeczki
Przyprawa warzywna½łyżeczki
Sól½łyżeczki
Wino białe wytrawne100mililitrów
Woda200mililitrów

1. 

boczniak ostrygowaty 500 g

Boczniak ostrygowaty kroimy na większe kawałki.

2. 

cebula 80 g  olej słonecznikowy

Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę.

3. 

Dodajemy pokrojonego boczniaka i dalej smażymy około 3 minuty, dopóki nie puści soku.

4. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  papryka mielona ostra ¼ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki  przyprawa warzywna ½ łyżeczki  czosnek 2 sztuki  wino białe wytrawne 100 ml  woda 100 ml

Dodajemy paprykę, kminek, liść laurowy, przyprawę warzywną, czosnek, podlewamy winem i wodą. Przykrywamy i dusimy 45 minut.

5. 

sól ½ łyżeczki  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka  woda 100 ml

W wodzie mieszamy mąkę i wlewamy do grzybów. Dodajemy sól i gotujemy kolejnych 15 minut, gulasz nam zgęstnieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się