swiatwemnie.pl

Gulasz z boczniaka ostrygowatego

    

Przepis na przygotowanie wegetariańskiej alternatywy gulaszu. Boczniak ostrygowaty jest bogatym źródłem naturalnych witamin i minerałów, zawiera witaminy B, D, C, K, ale także wysokiej jakości białka. Podajemy z parzonym knedlem, makaronami lub kluseczkami.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

boczniak ostrygowaty500gramów
cebula80gramów
czosnek2sztuki
kminek mielony¼łyżeczki
liść laurowy2sztuki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T5501łyżka
olej słonecznikowy-
papryka mielona ostra¼łyżeczki
przyprawa warzywna½łyżeczki
sól½łyżeczki
wino białe wytrawne100mililitrów
woda200mililitrów

1. 

boczniak ostrygowaty 500 gramów

Boczniak ostrygowaty kroimy na większe kawałki.

2. 

cebula 80 gramów  olej słonecznikowy

Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę.

3. 

Dodajemy pokrojonego boczniaka i dalej smażymy około 3 minuty, dopóki nie puści soku.

4. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  papryka mielona ostra ¼ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki  przyprawa warzywna ½ łyżeczki  czosnek 2 sztuki  wino białe wytrawne 100 mililitrów  woda 100 mililitrów

Dodajemy paprykę, kminek, liść laurowy, przyprawę warzywną, czosnek, podlewamy winem i wodą. Przykrywamy i dusimy 45 minut.

5. 

sól ½ łyżeczki  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka  woda 100 mililitrów

W wodzie mieszamy mąkę i wlewamy do grzybów. Dodajemy sól i gotujemy kolejnych 15 minut, gulasz nam zgęstnieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się