swiatwemnie.pl

Cielęce kostki na białym winie

    

Soczyste mięso z warzywami. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula200gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek1ząbek
marchew200gramów
pietruszka100gramów
pomidory200gramów
przecier pomidorowy100mililitrów
seler100gramów
smalec50gramów
sól1.5łyżeczki
wino białe wytrawne200mililitrów
woda-
woda50mililitrów
łopatka cielęca600gramów

1. 

łopatka cielęca 600 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

2. 

marchew 200 gramów  pietruszka 100 gramów  seler 100 gramów

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Obieramy czosnek i kroimy na plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, wodę wylewamy, pomidory obieramy i kroimy.

3. 

cebula 200 gramów  smalec 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

4. 

Mięso dodajemy do cebuli i smażymy.

5. 

przecier pomidorowy 100 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  wino białe wytrawne 200 mililitrów  woda

Do mięsa dodajemy przygotowane warzywa, przecier pomidorowy, sól, pieprz i podlewamy winem. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając 30 minut. Według potrzeby podlewamy wodą w małych ilościach.

6. 

pomidory 200 gramów  czosnek 1 ząbek  woda 50 mililitrów

Dodajemy pomidory, czosnek, podlewamy wodą...

7. 

... i dusimy dalej do miękkości (około 30-45 minut).

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się