swiatwemnie.pl

Cielęce kostki na białym winie

     

Soczyste mięso z warzywami. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek1ząbek
Marchew200gramów
Pietruszka100gramów
Pomidory200gramów
Przecier pomidorowy100mililitrów
Seler100gramów
Smalec50gramów
Sól1.5łyżeczki
Wino białe wytrawne200mililitrów
Woda
Woda50mililitrów
Łopatka cielęca600gramów

1. 

łopatka cielęca 600 g

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

2. 

marchew 200 g  pietruszka 100 g  seler 100 g

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Obieramy czosnek i kroimy na plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, wodę wylewamy, pomidory obieramy i kroimy.

3. 

cebula 200 g  smalec 50 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

4. 

Mięso dodajemy do cebuli i smażymy.

5. 

przecier pomidorowy 100 ml  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  wino białe wytrawne 200 ml  woda

Do mięsa dodajemy przygotowane warzywa, przecier pomidorowy, sól, pieprz i podlewamy winem. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając 30 minut. Według potrzeby podlewamy wodą w małych ilościach.

6. 

pomidory 200 g  czosnek 1 ząbek  woda 50 ml

Dodajemy pomidory, czosnek, podlewamy wodą...

7. 

... i dusimy dalej do miękkości (około 30-45 minut).

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się