Cielęce kostki na białym winie
Soczyste mięso z warzywami. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,łopatka cielęca,marchew,pietruszka,seler,wino białe wytrawne,Cielęcina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Cielęcina
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 1 | ząbek | |
marchew | 200 | gramów | |
pietruszka | 100 | gramów | |
pomidory | 200 | gramów | |
przecier pomidorowy | 100 | mililitrów | |
seler | 100 | gramów | |
smalec | 50 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wino białe wytrawne | 200 | mililitrów | |
woda | - | ||
woda | 50 | mililitrów | |
łopatka cielęca | 600 | gramów |
Przepis
2.
marchew 200 gramów • pietruszka 100 gramów • seler 100 gramów
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Obieramy czosnek i kroimy na plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, wodę wylewamy, pomidory obieramy i kroimy.
4.
Mięso dodajemy do cebuli i smażymy.
5.
przecier pomidorowy 100 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • wino białe wytrawne 200 mililitrów • woda
Do mięsa dodajemy przygotowane warzywa, przecier pomidorowy, sól, pieprz i podlewamy winem. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając 30 minut. Według potrzeby podlewamy wodą w małych ilościach.
6.
pomidory 200 gramów • czosnek 1 ząbek • woda 50 mililitrów
Dodajemy pomidory, czosnek, podlewamy wodą...
7.
... i dusimy dalej do miękkości (około 30-45 minut).
Smacznego!