swiatwemnie.pl

Mięsno-warzywny strudel w cieście francuskim

    

Podajemy ciepły z zasmażką ze szpinaku i gotowanymi ziemniakami. Smaczny jest też na zimno, jako słona przekąska.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula150gramów
ciasto francuskie500gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze3sztuki
kminek-
olej słonecznikowy4łyżki
sól1łyżeczka
twardy ser100gramów
warzywa (marchew, groszek, kukurydza)350gramów
wieprzowe mięso mielone350gramów
woda1decylitr

1. Farsz do strudla

olej słonecznikowy 4 łyżki  cebula 150 gramów  wieprzowe mięso mielone 350 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  woda 1 decylitr

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i wodę. dusimy 15 minut po pokrywką.

Farsz do strudla

2. 

warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 350 gramów

Dosypujemy mrożoną mieszankę warzyw i wszystko razem kolejne 5 minut dusimy. Odstawiamy i wystudzamy.

3. Przygotowanie strudli

ciasto francuskie 500 gramów  jajka kurze 3 sztuki  twardy ser 100 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, przekładamy je na blachę tak, aby przez dłuższe brzegi z każdej strony opadało. Ciasto przez środek na blasze przekrawamy. Jajka roztrzepujemy widelcem w garnuszku, dodajemy je do mieszanki tak, aby odrobinę z nich zostało nam na posmarowanie przed pieczeniem. Dodajemy starty ser i mieszamy.

Przygotowanie strudli

4. 

Na ciasto równomiernie rozkładamy mieszankę.

5. 

jajka kurze  kminek

Opadające ciasto przekładamy przez rozłożoną mieszankę, brzegi dobrze dociskamy. Smarujemy resztą roztrzepanego jajka. Posypujemy kminkiem, strudle w kilku miejscach przebijamy.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na wysokim stopniu 20 - 25 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się