Actifry wieprzowe kotleciki dla smakoszy

Actifry przepis na łagodne wieprzowe kotleciki z wędzonym serem i kółeczkami pomidorów. Doskonałym dodatkiem są ziemniaki na jakikolwiek sposób.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,jajka kurze,białe pieczywo,Wieprzowina,Przepisy dla ActiFry 2 w 1
Wieprzowina
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 100 265 | gramów kcal | |
bułka tarta | 1 56 | łyżka kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
majeranek | ½ 6 | łyżeczki kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | ½ 4495 | kcal | |
pomidory | 2 ?? | sztuki kcal | |
przyprawa warzywna | 1 0 | łyżeczka kcal | |
ser półtwardy wędzony | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 500 1300 | gramów kcal |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • czosnek 3 ząbki • jajka kurze 1 sztuka • bułka tarta 1 łyżka • białe pieczywo 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% • sól 1 łyżeczka • przyprawa warzywna 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • majeranek ½ łyżeczki
Do miski wkładamy mielone wieprzowe mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, w mleku namoczone i wyciśnięte pieczywo, sól, przyprawę warzywną (wegeta itp.), mieloną paprykę, pieprz, majeranek. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy większe kotleciki.

2. Górna część - płyta
Do górnej części Actifry dajemy 1/2 Actifry łyżeczki oleju i rozsmarowujemy go po wierzchu. Kotleciki układamy na płycie i delikatnie je po wierzchu ugniatamy. Kotleciki grillujemy przez 12 minut wciskając przycisk 2in1 1x i nastawiamy czas 12 minut wciskając przycisk +. Zaczynamy grillować.

3.
ser półtwardy wędzony • pomidory 2 sztuki
Pomidory kroimy na cieńsze kółeczka, ser na plasterki. Dwie minuty przed końcem grillowania kotleciki obracamy na drugą stronę, na każdy kładziemy plasterek sera i kółeczko pomidora. Actifry ponownie włączamy i grillujemy ostatnie dwie minuty. Po ukończeniu grillowania ozdabiamy natką pietruszki.

Smacznego!