swiatwemnie.pl

Mięsne rolki z ciecierzycą

     

Rolki z ciasta francuskiego nadziewane doprawionym mielonym mięsem i ciecierzycą.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula100gramów
Ciasto francuskie400gramów
Ciecierzyca sterylizowana150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Jajka kurze1sztuka
Kminek
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Olej słonecznikowy30mililitrów
Ser gouda100gramów
Sól1łyżeczka
Sól
Wieprzowe mięso mielone450gramów

1. Nadzienie z mięsa i ciecierzycy

cebula 100 g  olej słonecznikowy 30 ml

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju na złoty kolor.

Nadzienie z mięsa i ciecierzycy

2. 

wieprzowe mięso mielone 450 g  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Dodajemy mięso, sól, pieprz, paprykę i 10 minut, często mieszając, smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.

3. 

ser Gouda 100 g  czosnek 2 ząbki

Do mięsa dodajemy starty ser, przeciśnięty czosnek ...

4. 

ciecierzyca sterylizowana 150 g

... i miękką ciecierzycę.

5. 

ciasto francuskie 400 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 12 prostokątów mniej więcej takich samych rozmiarów 10x12 cm. Na środek prostokątów równomiernie rozdzielamy nadzienie.

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto po brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijamy w rolkę. Końce łączymy poprzez dociśnięcie.

7. 

sól  kminek

Rolki układamy na blachę wyłożoną teflonową podkładką do pieczenia albo papierem do pieczenia. Dobrze smarujemy je jajkiem, posypujemy kminkiem, solą i przebijamy widelcem.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 25 minut.

9. 

Podajemy ciepłe, ze świeżą warzywną sałatką albo z ziemniaczanym puree.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się