swiatwemnie.pl

ActiFry mięsne kuleczki z porem

     

Przepis na przygotowanie pomidorowego sosu i mięsnych kuleczek w frytkownicy ActiFry 2w1. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

biała podłużna bułka 1.5 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 150 ml

Bułki kroimy na kostki i zalewamy w misce mlekiem.

2. 

por 150 g

Por oczyszczamy, wzdłuż przekrawamy na cieńsze paseczki i kroimy na drobno.

3. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Pora dodajemy do bułek, wsypujemy pieprz i sól.

4. 

wieprzowe mięso mielone 600 g  jajka kurze 1 sztuka

Dobrze mieszamy, dodajemy mielone mięso, jajko i ponownie dobrze mieszamy.

5. 

Z mięsnej masy formujemy małe kuleczki.

6. Pomidorowy sos

woda 1 litr  przecier pomidorowy 1 litr  pomidory w puszce 400 g  cukier kryształ 50 g  mąka chlebowa pszenna T750 50 g  ocet 2 łyżki

Razem mieszamy wodę, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki, przecier w którym były konserwowane, cukier, mąkę i ocet.

Pomidorowy sos

7. 

Sos wlewamy do actifry garnka.

8. 

Nastawiamy gotowanie w garnku na 15 minut i sos gotujemy.

9. 

Kuleczki układamy w actifry patelni, patelnię kładziemy nad sos, nastawiamy program 2w1 Stek na 8 minut. Sos dalej gotuje się pod patelnią.

10. 

Potem kuleczki obracamy i ponownie nastawiamy program 2w1 Stek i 5 minut je pieczemy z drugiej strony.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się