ActiFry mięsne kuleczki z porem

Przepis na przygotowanie pomidorowego sosu i mięsnych kuleczek w frytkownicy ActiFry 2w1. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,por,wieprzowe mięso mielone,pomidory w puszce,Wieprzowina,Przepisy dla ActiFry 2 w 1,
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1.5 ?? | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 174 | gramów kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
por | 150 69 | gramów kcal | |
przecier pomidorowy | 1 680 | litr kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 600 1560 | gramów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 1.5 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów
Bułki kroimy na kostki i zalewamy w misce mlekiem.


3.
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Pora dodajemy do bułek, wsypujemy pieprz i sól.

4.
wieprzowe mięso mielone 600 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Dobrze mieszamy, dodajemy mielone mięso, jajko i ponownie dobrze mieszamy.

5.
Z mięsnej masy formujemy małe kuleczki.

6. Pomidorowy sos
woda 1 litr • przecier pomidorowy 1 litr • pomidory w puszce 400 gramów • cukier kryształ 50 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • ocet 2 łyżki
Razem mieszamy wodę, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki, przecier w którym były konserwowane, cukier, mąkę i ocet.

7.
Sos wlewamy do actifry garnka.

8.
Nastawiamy gotowanie w garnku na 15 minut i sos gotujemy.

9.
Kuleczki układamy w actifry patelni, patelnię kładziemy nad sos, nastawiamy program 2w1 Stek na 8 minut. Sos dalej gotuje się pod patelnią.

10.
Potem kuleczki obracamy i ponownie nastawiamy program 2w1 Stek i 5 minut je pieczemy z drugiej strony.

Smacznego!