swiatwemnie.pl

Cevapcici w parowarze

Cevapcici z parowaru może nie wygląda zbyt ładnie,ale jego smak jest nie do odróżnienia od wersji smażonej,a nawet lepszy.Mielone mięsa zawierają w stanie surowym stosunkowo dużo tłuszczu ale przygotowanie ich w takiej formie wyeliminuje o wiele więcej tłu

 

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 1 sztuka  mięso mielone 500 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  jajka kurze 2 sztuki  czarny pieprz mielony  sól  czosnek 5 ząbków  cebula 120 g  bułka tarta 2 łyżki

Rogala na drobno rozkruszamy, zalewamy mlekiem, na chwilkę odstawiamy. Dodajemy mielone mięso, na drobno nakrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, sól i pieprz, dobrze rozdrabniamy ręką i wszystkie składniki mieszamy. Według potrzeby dodajemy bułkę tartą.

2. 

oliwa  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

Pierwszy (dolny) pojemnik parowaru smarujemy oliwą z oliwek. Z masy formujemy wałeczki, które obtaczamy w mące i układamy w pojemniku parowaru.

3. 

ziemniaki 500 g  sól

Czas parzenia nastawiamy na 40 minut, po 20 minutach dodajemy drugi pojemnik parowaru do którego wcześniej włożyliśmy nakrojone ziemniaki, delikatnie osolone, i dalej razem parzymy.

4. 

Podajemy z musztardą, nakrojoną cebulą, ewentualnie z papryczką chili.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się