swiatwemnie.pl

Szaszłyki z mielonego mięsa

     

Pieczone szaszłyki serwujemy z dodatkami z ziemniaków. Dobre są też do dodatków na gęsto z roślin strączkowych i z sosami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

białe pieczywo 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Pieczywo kroimy, zalewamy mlekiem i na chwilkę odstawiamy. Potem je mieszamy i rozkruszamy.

2. 

cebula 120 g  jajka kurze 3 sztuki  wieprzowe mięso mielone 500 g  sól  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy razem z mielonym mięsem, jajkami, solą i pieprzem do pieczywa. Masę dobrze rękami mieszamy, aby się wszystkie składniki dobrze wymieszały.

3. 

papryka kolorowa 2 sztuki

Kolorowe papryki oczyszczamy, myjemy i kroimy na kostki. Z mięsnej masy formujemy kuleczki, które nabijamy na przemian z papryką na patyczki do szaszłyków.

4. 

Szaszłyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w rozgrzanym piekarniku pieczemy w 180°C przez około 30 do 40 minut. Podczas pierwszych 10 minut pieczenia możemy je przykryć folią aluminiową, potem folię usuwamy i dopiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się