Szaszłyki z mielonego mięsa

Pieczone szaszłyki serwujemy z dodatkami z ziemniaków. Dobre są też do dodatków na gęsto z roślin strączkowych i z sosami.
przepis,fotoprzepis,cebula,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 2 ?? | sztuki kcal | |
cebula | 120 53 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
papryka kolorowa | 2 ?? | sztuki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 500 1300 | gramów kcal |
Przepis
1.
białe pieczywo 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Pieczywo kroimy, zalewamy mlekiem i na chwilkę odstawiamy. Potem je mieszamy i rozkruszamy.

2.
cebula 120 gramów • jajka kurze 3 sztuki • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy razem z mielonym mięsem, jajkami, solą i pieprzem do pieczywa. Masę dobrze rękami mieszamy, aby się wszystkie składniki dobrze wymieszały.

3.
papryka kolorowa 2 sztuki
Kolorowe papryki oczyszczamy, myjemy i kroimy na kostki. Z mięsnej masy formujemy kuleczki, które nabijamy na przemian z papryką na patyczki do szaszłyków.

4.
Szaszłyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w rozgrzanym piekarniku pieczemy w 180°C przez około 30 do 40 minut. Podczas pierwszych 10 minut pieczenia możemy je przykryć folią aluminiową, potem folię usuwamy i dopiekamy.

Smacznego!