Szaszłyki z mielonego mięsa
Pieczone szaszłyki serwujemy z dodatkami z ziemniaków. Dobre są też do dodatków na gęsto z roślin strączkowych i z sosami.
przepis,fotoprzepis,cebula,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 2 | sztuki | |
cebula | 120 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
papryka kolorowa | 2 | sztuki | |
sól | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
białe pieczywo 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Pieczywo kroimy, zalewamy mlekiem i na chwilkę odstawiamy. Potem je mieszamy i rozkruszamy.
2.
cebula 120 gramów • jajka kurze 3 sztuki • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy razem z mielonym mięsem, jajkami, solą i pieprzem do pieczywa. Masę dobrze rękami mieszamy, aby się wszystkie składniki dobrze wymieszały.
3.
papryka kolorowa 2 sztuki
Kolorowe papryki oczyszczamy, myjemy i kroimy na kostki. Z mięsnej masy formujemy kuleczki, które nabijamy na przemian z papryką na patyczki do szaszłyków.
4.
Szaszłyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w rozgrzanym piekarniku pieczemy w 180°C przez około 30 do 40 minut. Podczas pierwszych 10 minut pieczenia możemy je przykryć folią aluminiową, potem folię usuwamy i dopiekamy.
Smacznego!