swiatwemnie.pl

Kulki mięsne w diabelskim sosie

     

Smaczne kulki mięsne w pikantnym pomidorowym sosie, który do nich doskonale pasuje. Do przygotowania kulek można wykorzystać drobiowe, wieprzowe albo wołowe mięso mielone albo ich mieszankę. Jako dodatek polecamy ulubiony makaron.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

wieprzowe mięso mielone 500 g  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czosnek 4 szczypty  bułka tarta 1 łyżka  jajka kurze 1 sztuka  szczypiorek

Do mięsa mielonego dodajemy sól, wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą i pokrojony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. WSKAZÓWKA: Do masy możemy dodać, podgotowany ryż do smaku.

2. 

Z masy mięsnej kształtujemy małe kulki.

3. 

Na patelnię wlewamy troszkę oleju i kulki smażymy około 10 minut. Potem je wybieramy i odkładamy na talerz.

4. 

cebula 1 sztuka  przecier pomidorowy 500 g  woda 0.4 litra

Do wyciągu dodajemy drobno nakrajaną cebulę i chwilkę smażymy, potem zalewamy ją koncentratem pomidorowym i wodą.

5. 

kostka wołowa 1 sztuka

Kulki wkładamy do sosu, dodajemy mięsny bulion i razem gotujemy około 20 minut, dopóki się kulki nie ugotują.

6. 

skrobia ziemniaczana 2 łyżki  słodki sos chili 2 łyżki  oregano 1 łyżeczka

Tuż przed końcem sos zagęszczamy mąką albo skrobią rozmieszaną z wodą. Sos doprawiamy słodkim sosem chilli i oregano.

7. 

suszona papryczka chili 1 sztuka

Na koniec jeszcze dodajemy rozdrobnioną papryczkę chilli.

8. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się