swiatwemnie.pl

Kulki mięsne w diabelskim sosie

Smaczne kulki mięsne w pikantnym pomidorowym sosie, który do nich doskonale pasuje. Do przygotowania kulek można wykorzystać drobiowe, wieprzowe albo wołowe mięso mielone albo ich mieszankę. Jako dodatek polecamy ulubiony makaron.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bułka tarta1łyżka
Cebula1sztuka
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek4szczypty
Jajka kurze1sztuka
Kostka wołowa1sztuka
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Mięso mielone500gramów
Oregano1łyżeczka
Przecier pomidorowy500gramów
Skrobia ziemniaczana2łyżki
Suszona papryczka chili1sztuka
Szczypiorek
Sól1.5łyżeczki
Słodki sos chili2łyżki
Woda0.4litra

1. 

mięso mielone 500 g  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czosnek 4 szczypty  bułka tarta 1 łyżka  jajka kurze 1 sztuka  szczypiorek

Do mięsa mielonego dodajemy sól, wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą i pokrojony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. WSKAZÓWKA: Do masy możemy dodać, podgotowany ryż do smaku.

2. 

Z masy mięsnej kształtujemy małe kulki.

3. 

Na patelnię wlewamy troszkę oleju i kulki smażymy około 10 minut. Potem je wybieramy i odkładamy na talerz.

4. 

cebula 1 sztuka  przecier pomidorowy 500 g  woda 0.4 litra

Do wyciągu dodajemy drobno nakrajaną cebulę i chwilkę smażymy, potem zalewamy ją koncentratem pomidorowym i wodą.

5. 

kostka wołowa 1 sztuka

Kulki wkładamy do sosu, dodajemy mięsny bulion i razem gotujemy około 20 minut, dopóki się kulki nie ugotują.

6. 

skrobia ziemniaczana 2 łyżki  słodki sos chili 2 łyżki  oregano 1 łyżeczka

Tuż przed końcem sos zagęszczamy mąką albo skrobią rozmieszaną z wodą. Sos doprawiamy słodkim sosem chilli i oregano.

7. 

suszona papryczka chili 1 sztuka

Na koniec jeszcze dodajemy rozdrobnioną papryczkę chilli.

8. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się