Kulki mięsne w diabelskim sosie
Smaczne kulki mięsne w pikantnym pomidorowym sosie, który do nich doskonale pasuje. Do przygotowania kulek można wykorzystać drobiowe, wieprzowe albo wołowe mięso mielone albo ich mieszankę. Jako dodatek polecamy ulubiony makaron.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,słodki sos chili,suszona papryczka chili,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 1 | łyżka | |
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kostka wołowa | 1 | sztuka | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
oregano | 1 | łyżeczka | |
przecier pomidorowy | 500 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 2 | łyżki | |
suszona papryczka chili | 1 | sztuka | |
szczypiorek | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
słodki sos chili | 2 | łyżki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
woda | 0.4 | litra |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czosnek 4 ząbki • bułka tarta 1 łyżka • jajka kurze 1 sztuka • szczypiorek
Do mięsa mielonego dodajemy sól, wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą i pokrojony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. WSKAZÓWKA: Do masy możemy dodać, podgotowany ryż do smaku.
2.
Z masy mięsnej kształtujemy małe kulki.
3.
Na patelnię wlewamy troszkę oleju i kulki smażymy około 10 minut. Potem je wybieramy i odkładamy na talerz.
4.
cebula 1 sztuka • przecier pomidorowy 500 gramów • woda 0.4 litra
Do wyciągu dodajemy drobno nakrajaną cebulę i chwilkę smażymy, potem zalewamy ją koncentratem pomidorowym i wodą.
5.
kostka wołowa 1 sztuka
Kulki wkładamy do sosu, dodajemy mięsny bulion i razem gotujemy około 20 minut, dopóki się kulki nie ugotują.
6.
skrobia ziemniaczana 2 łyżki • słodki sos chili 2 łyżki • oregano 1 łyżeczka
Tuż przed końcem sos zagęszczamy mąką albo skrobią rozmieszaną z wodą. Sos doprawiamy słodkim sosem chilli i oregano.
8.
Smacznego!