PRZEPISY

Pasterskie ciasto

Pasterskie ciasto

Tradycyjny angielski przepis na przygotowanie "Shepherd´s Pie", czyli pasterskiego ciasta. To słone mięsne ciasto przygotowuje się z mielonego jagnięcego mięsa. My użyliśmy dostępniejszy wariant i daliśmy mielone wieprzowe mięso, nie ujmując mu na smaku.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,wieprzowe mięso mielone,czosnek,przecier pomidorowy,rozmaryn,czerwone wytrawne wino,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

bulion warzywny200mililitrów
cebula1sztuka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czerwone wytrawne wino100mililitrów
czosnek4ząbki
marchew2sztuki
przecier pomidorowy100gramów
rozmaryn½łyżeczki
ser Parmezan50gramów
sos Worcestershire1łyżka
sól1łyżeczka
sól-
tymianek½łyżeczki
wieprzowe mięso mielone500gramów
ziemniaki600gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

ziemniaki 600 gramów

Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy w słonej wodzie.

2. Przygotowanie mięsnego farszu

marchew 2 sztuki  cebula 1 sztuka

Podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz. Na tarce na grubo trzemy dużą cebulę i marchewkę.

3. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  sól 1 łyżeczka

Na odrobinie oleju szybko smażymy mielone mięso, aby naciągnęło. Mięso solimy.

4. 

czosnek 4 ząbki

Do podduszonego mięsa dodajemy startą cebulę, marchewkę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dalej smażymy.

5. 

sos Worcestershire 1 łyżka  przecier pomidorowy 100 gramów  tymianek ½ łyżeczki  rozmaryn ½ łyżeczki  czerwone wytrawne wino 100 mililitrów

Dodajemy sos Worcestershire, przecier pomidorowy, tymianek, rozmaryn, podlewamy świeżym winem.

6. 

bulion warzywny 200 mililitrów

Następnie podlewamy mięsnym rosołem i ciągle mieszając gotujemy aż wszystkie płyny odparują.

7. 

Po odparowaniu płynów mięsna masa jest gęsta i zwarta. Masą napełniamy mniejsze naczynie żaroodporne lub formę.

8. Przygotowanie ziemniaczanej masy

sól  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  żółtko jajka 2 sztuki  ser Parmezan 50 gramów

Ugotowane ziemniaki ubijamy lub delikatnie miksujemy, dodajemy do nich sól, pieprz, żółtka, starty parmezan i mieszamy.

9. 

Ziemniaczaną masę warstwujemy na mięso, ...

10. 

... ugładzamy i posypujemy startym parmezanem.

11. Pieczenie

Ciasto przebijamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 - 20 minut, dopóki wierzch nie zacznie ciemnieć.

12. 

Upieczone ciasto serwujemy z ulubionymi sezonowymi warzywami i ciepłe podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie