swiatwemnie.pl

Bon Batatas von Forno

    

Słodkie ziemniaki zapiekane z marchewką, mielonym mięsem, beszamelem i mozzarellą.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 25 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

słodkie ziemniaki 800 gramów

Słodkie ziemniaki pieczemy w 160°C 10 minut.

2. 

marchew 800 gramów

Do ziemniaków dodajemy marchewkę i pieczemy kolejnych 20 minut.

3. 

Po ostudzeniu ziemniaki i marchewkę obieramy.

4. 

olej słonecznikowy ½ decylitra  sól ½ łyżeczki  kminek mielony ¼ łyżeczki

Ziemniaki kroimy na 5mm krążki i układamy na natłuszczoną blachę. Marchewkę kroimy na paseczki i układamy na ziemniakach. Solimy i delikatnie posypujemy mielonym kminkiem.

5. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 300 gramów  wieprzowe mięso mielone 800 gramów  pieprz biały mielony 125 łyżeczek  muszkatołowy kwiat ½ łyżeczki  sól

Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Dodajemy mielone mięso, biały pieprz, muszkatołowy kwiat i sól. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut.

6. 

masło 50 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% ½ litra

W mniejszym garnuszku roztapiamy sobie troszeczkę masła i wsypujemy łyżeczkę mąki. Mieszamy i stopniowo ciągle mieszając dodajemy mleko. Po zagęszczeniu odstawiamy do ostudzenia.

7. 

ser Mozzarella

Na warstwę ziemniaków i marchewki wytwarzamy kolejną warstwę mięsnej masy i kolejną z beszamelem. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli.

8. 

Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 220°C przez około 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się