Bon Batatas von Forno

Słodkie ziemniaki zapiekane z marchewką, mielonym mięsem, beszamelem i mozzarellą.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,marchew,wieprzowe mięso mielone,ser Mozzarella,Wieprzowina,
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 300 132 | gramów kcal | |
kminek mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
marchew | 800 360 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
muszkatołowy kwiat | ½ 14 | łyżeczki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 107 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | ½ 450 | decylitra kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
pieprz biały mielony | 125 1850 | łyżeczek kcal | |
ser Mozzarella | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
słodkie ziemniaki | 800 496 | gramów kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 800 2080 | gramów kcal |
Przepis


3.
Po ostudzeniu ziemniaki i marchewkę obieramy.

4.
olej słonecznikowy ½ decylitra • sól ½ łyżeczki • kminek mielony ¼ łyżeczki
Ziemniaki kroimy na 5mm krążki i układamy na natłuszczoną blachę. Marchewkę kroimy na paseczki i układamy na ziemniakach. Solimy i delikatnie posypujemy mielonym kminkiem.

5.
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 300 gramów • wieprzowe mięso mielone 800 gramów • pieprz biały mielony 125 łyżeczek • muszkatołowy kwiat ½ łyżeczki • sól
Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Dodajemy mielone mięso, biały pieprz, muszkatołowy kwiat i sól. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut.
6.
masło 50 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% ½ litra
W mniejszym garnuszku roztapiamy sobie troszeczkę masła i wsypujemy łyżeczkę mąki. Mieszamy i stopniowo ciągle mieszając dodajemy mleko. Po zagęszczeniu odstawiamy do ostudzenia.

7.
Na warstwę ziemniaków i marchewki wytwarzamy kolejną warstwę mięsnej masy i kolejną z beszamelem. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli.

8.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 220°C przez około 20 minut.

Smacznego!