Pieczeń na blasze
Delikatna pieczeń upieczona na blasze. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,cebula,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 3 | sztuki | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 800 | gramów |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • cebula 100 gramów
Bułki kroimy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Dodajemy jajka i na drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy.
2.
wieprzowe mięso mielone 800 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
Potem dodajemy mielone mięso, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek.
3.
Masę jak najdrobniej miksujemy blenderem.
4.
olej słonecznikowy 2 łyżki
Mniejszą blachę smarujemy olejem i masę równomiernie na niej rozsmarowujemy.
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu przykryte folią aluminiową 30 minut.
6.
Potem pieczeń odkrywamy i kolejne 30 minut dopiekamy.
7.
Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę na maximum i zapiekamy po wierzchu na chrupiąco.
8.
Pieczeń wyciągamy z blachy i kroimy. Możemy podawać.
Smacznego!