Marynowane pieczone udka z indyka

Nie wiecie co ugotować z wielkich indyczych nóg? Oto smaczna inspiracja.
przepis,fotoprzepis,udka z indyka,Indyk,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Indyk
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 8 44 | ząbków kcal | |
czosnek suszony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
oliwa | 50 440 | mililitrów kcal | |
przyprawa do grilla | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
udka z indyka | 2 ?? | sztuki kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
udka z indyka 2 sztuki • oliwa 50 mililitrów • przyprawa do grilla ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka
Udka z indyka myjemy i osuszamy. Z oleju i przypraw przygotowujemy sobie marynatę, którą smarujemy udka i odstawiamy je na 24 godziny w chłodne miejsce.

3.
Pieczemy przykryte w temperaturze 180°C 1,5 godziny. Odkrywamy, według potrzeby dolewamy wody i dopiekamy odkryte na większym stopniu, 15 minut, mięso obracamy i ponownie 15 minut pieczemy. Wyciągamy z piekarnika i aż do podawania naczynie zostawiamy przykryte, żeby mięso nie wyschło.

4.
Podajemy z knedlem i duszoną kapustą.

Smacznego!